За черния и за зеления чай сме чували много. Нищо

...
За черния и за зеления чай сме чували много. Нищо
Коментари Харесай

С какво белият чай е по-различен от останалите

За черния и за зеления чай сме чували доста. Нищо чудно да са и измежду обичаните ни горещи питиета. Белият чай със своите качества и изгоди може и да не е толкоз прочут , само че също заслужава нашето внимание.

Това е един от най-деликатните сортове чай, който минава през минимална обработка. Бере се преди листата на чаеното дърво Camellia sinensis да са се отворили изцяло. Тогава пъпките на растението са покрити с тънък, бял мъх. Затова и чаят се назовава бял. От същото растение на по-късен стадий се прави и зелен, и черен чай.

Пъпките и необработените листа се събират на ръка и се изсушават бързо, с цел да не се окисляват, което е и една от аргументите за деликатния му усет . Колкото по-дълго чаените листа са изложени на О2, толкоз по-силен и компактен става усетът. Именно с тази технология се реализира и разликата сред типовете чай.
 Снимка 480631

Белият чай, който познаваме през днешния ден, се появява за пръв път в китайската провинция Фуджиан през 1700 година Първоначално другите му типове не се срещат отвън районите, в които се отглеждат, тъй като съхранението и превозването без повреждане е мъчно.

Поради обстоятелството, че минава най-малка обработка, белият чай се счита за най-богат на антиоксиданти, даже малко повече от зеления чай . Затова той е правилен съдружник в битката със свободните радикали, които провокират стареене на клетките и редица болести.

Именно за полифенолите, които се съдържат в белия чай и работят като антиоксиданти, се счита, че понижават доста риска от сърдечно-съдови болести . Грижат се също по този начин за здравето на кръвоносната система и покачват защитните сили на организма.
 Снимка 480629

Белият чай е също толкоз сполучлив, колкото и зеленият, когато желаеме да отслабнем. И двата имат сходни равнища на кофеин и катехини. А постоянната консумация на бял чай усъвършенства метаболизма с 4-5% , което са си 70-100 калории по-малко дневно.

Този чай има високо наличие и на флоурин, както и на танини, с помощта на които има антибактериален резултат в устната празнина .

Белият чай има и гнетящ развиването на някои онкологични болести резултат, който се дължи на антиоксидантите в състава му. Полифенолите в него пък понижават риска от инсулинова устойчивост, написа Healthline.
 Зеленият чай, алергиите към храни и облекчава ли признаците им
Зеленият чай - съдружник в битката с алергиите

Лек от природата

Топлата напитка е подобаваща и за поддържане на положителното здраве на костите и понижаване на риска от остеопороза, с помощта на катехините, които се борят с възпаленията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР