За Бюджет 2024, екзотичните предложения за неговото попълване и проинфлационните

...
За Бюджет 2024, екзотичните предложения за неговото попълване и проинфлационните
Коментари Харесай

Румен Христов пред Tribune: Ние трябва да дадем хоризонт за развитие на икономиката и растеж на БВП

За Бюджет 2024, екзотичните оферти за неговото попълване и проинфлационните ограничения, заложени от финансовия министър Tribune.bg беседва с водача на Съюз на демократичните сили и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Г-н Христов, въпреки всичко успяхте да спрете екзотичните оферти в данъчните закони и бюджета, по какъв начин гледате на този опит на финансовото министерство да се събират пари?

Екзотичните оферти за огромна наслада на групата на ГЕРБ-СДС отпаднаха. Опитът да събираш от всичко и да пълниш бюджета не е най-хубавата процедура. Първо, тези пари мъчно могат да бъдат събрани. Освен това се основава в допълнение напрежение и спомагателни разноски за дребните компании и в последна сметка резултатът няма да е подобен, какъвто се чака.

В това число и при оповестяването на командировъчните, да вземем за пример?

Да искаше се оповестяване на командировъчни над 1000 лева, а това е доста невисок предел въпреки всичко. А първичната концепция беше всяко командировъчно да бъде обявявано за тези спомагателни доходи да бъдат обложени. Според мен ние би трябвало да осигуряваме развиване на стопанската система и увеличение на Брутния вътрешен продукт/БВП/, а оттова към този момент да ще имаме и по-голямо преразпределяне на данъчните приходи. Не е все едно дали ще преразпределиш 40% от 120 млрд.лв. или от 220 милиарда лева В този смисъл тези 40% като обща сума биха били доста повече.

Финансовото министерство въпреки това предприе стъпки да усили прагове, минимална работна заплата, пенсии. Не че не желая хората да получават повече, само че това са проинфлационни ограничения, тъй като тези пари ще отидат на пазара и инфлацията, която е нужна за влизането ни в еврозоната като индикатор, няма да бъде овладяна. Ние би трябвало да дадем небосвод за развиване на стопанската система и напредък на Брутният вътрешен продукт, а не да търсим благоприятни условия за разпределяне лесни пари посредством заеми.

Многократно към този момент е коментирано, че за 45 години бяха взети 10 млрд.дол. заеми, за 30 години - 6 милиарда евро дълг, а за 3 години - 11 милиарда евро дълг. Ние, в случай че вървим по този метод, след няколко години ще стигнем сумата от 50 милиарда При 5-6% рента това значи 2.5 милиарда евро годишно рента. Не приказваме за главницата, която ще я наследят нашите наследници. 5 млрд.лв. са това, а това са доста пари - за автомагистрали, лечебни заведения, за детски градини и какво ли не. В този смисъл ние споделяме, че дългът по отношение на Брутният вътрешен продукт не е висок, само че той има рента и тя би трябвало да се заплаща.

Как се взимат решенията въпреки това, тъй като тези данъчни закони и измененията в тях се появиха първо в медиите?  

Да, нещата се случиха на мрачно. Ние разбрахме за данъчните закони от медиите. Те бяха признати на съвещание на Министерски съвет, на което не участваха министър председателят и вицепремиерът, които бяха в Израел. А да приемеш основополагащи закони за републиканския бюджет за идната година като данъчните закони без министър председател и  вице министър председател е огромна неточност. Това, което в допълнение взриви отношението в групата на ГЕРБ-СДС, е, че научаваме от медиите за най-важните закони. Да, залата гласоподава рационално. Екзотичните оферти не бяха признати, само че за какво трябваше да се стигне до там, за какво не ги обсъдихме авансово.

Това се повтаря в разнообразни браншове?  

Ние продължаваме да твърдим, че това не е коалиция. Ако е коалиция, ние трябваше да имаме повече министри в кабинета, тъй като имаме 69 народни представители, а те имат 63. Това, че не сме коалиция, обаче, не значи, че не носим отговорност. Мнозинството приема законите. Гласуваме за това държавно управление, поддържаме го и по тази причина би трябвало да има механизъм с правила, за които приказваме към този момент 6 месеца.

Дават друг небосвод на това държавно управление - до Нова година, до европейските избори, стабилно ли е то?

Ние имаме доста забалежки към държавното управление, само че имаме и огромни цели, които преследваме - Шенген, еврозоната, Планът за възобновяване и устойчивост/ПВУ/ и така нататък Давайки си сметката, че това са значимите тематики пред обществото, ние поддържаме това държавно управление. В същото време сме наясно, че губим от електората си, защото гласоподавателите ни са изрично срещу да бъдем с Политическа партия. Истината е, че едно постоянно държавно управление може да не изкара цялостния си мандат, само че то има небосвод от 4 години. Към краткотрайни държавни управления с небосвод 3 месеца на открито се гледа по различен метод. При Радев се случиха други неща и не желая да ги разясня. Има потребност от постоянно държавно управление и по тази причина стискаме със зъби и поддържаме сегашното държавно управление.

С измененията в Конституцията не давате ли отпор навръх въздействието на служебните държавни управления на президента?

Не, тези промени са готови от дълго време от Демократична България. От друга страна, те са заложени като очакване в ПВУ, с цел да се усвоят средства по него. По-големите цели ни карат да ги подкрепим, а ще забележим какво ще стане със правосъдната система след това.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР