За близо десет години приходите от хазартни игри в България

...
За близо десет години приходите от хазартни игри в България
Коментари Харесай

При 3 млрд. лв. приходи годишно хазартът плаща само 177 млн. лв. данъци

За близо 10 години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и единствено за 2017 година са стигнали над 3 милиарда лева Тъй като данъчните облекчения са големи, платените налози за 2016 година са единствено 177 млн. лева Най-голяма облага се записва от игрите с триене на билетчета, прецизира в. „ Сега “.

"Ако през 2017 година пазарът на тютюневи произведения е оценен на 3.5 милиарда лева, то платените акцизи и Данък добавена стойност са за близо 3 милиарда лева При големите облаги в
хазарта платените налози за 2016 година са 177 млн. лева ", демонстрира разбор на Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията, който цитира данни от системата Amadeus на Moody's.

Пред в. "Сега " Безлов изясни, че анализът на данните демонстрира нападателно и бързо разгръщане на пазара на
хазартни игри в България. Според справката в Amadeus в България са регистрирани 1327 компании, които се занимават със залагания и хазарт. Крайните притежатели на фирмите се пресмятат през логаритми на системата. Оттам се вижда, че трите най-големи хазартни клъстера са групирани към компании на Васил Божков ( "Ню Геймс " АД, "Евробет " ООД, "Национална лотария " АД и др.), Суди Озкан ( "Принцес Свиленград " АД, "Стар Принцес " АД и др.) и "Саневиан " ООД ( "Уин Сити " ЕООД, "Букмейкър 1 " ООД и др.). Анализът на Amadeus демонстрира броя на оповестените чиновници в хазартните компании на Васил Божков (464 души), Суди Озкан (1307 души) и Саневиан (1762 души).

Според данните най-печеливши са фирмите на Васил Божков, които провеждат и игрите с триене на билетчета. За 2017 година "Ню геймс " АД и "Национална
лотария " АД са оповестили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на предприемача доближава 296 млн. евро. След данъчното облагане облагата е към 76 млн. евро. За съпоставяне съгласно данните на Amadeus компаниите на Озкан и Саневиан имат оборот от 167 млн. евро и 69 млн. евро, а след налозите облагата им доближава 3.1 млн. евро и 5.8 млн. евро.

Международни проучвания демонстрират, че
хазартът основава зависимости, сходни на пристрастяване към наркотични субстанции, разяснява Тихомир Безлов. "Големият въпрос е за какво политическите елити и бюрокрацията у нас за последните 28 години поддържат повишаването на зависимостта от хазарта измежду популацията. Това е на практика заличаване на приход на фамилиите, надлежно на страната, разрушение на конкурентоспособност, основаване на подвластни деца и родители - без значение дали е триене на билетче, или изиграване на заплата на ротативки. Тъжно е да гледаш по какъв начин няма българско градче без игрална зала. Особено песимистично е по какъв начин малките екрани все по-активно популяризират тази хазартна взаимозависимост (сравнима с наркозависимостта). Не съм гледал рекламните бюджети, само че имам възприятието, че като се изключи че са от най-големите, най-бързо порастват ", разяснява той.

За подбуждането на децата към хазартните игри с рекламата в медиите обърнаха внимание от Националната мрежа за децата. "Децата виждат тези облици действително. Те не могат да създадат разликата сред действителното и нереалното и по тази причина стават жертва точно на този вид реклама ", разяснява пред БНР през вчерашния ден изпълнителният шеф на Националната мрежа за децата Георги Богданов. "В Националния съвет за саморегулация има доста ясно заложена тематика, обвързвана с това, че комерсиалната връзка на
хазартни игри не би трябвало да подбужда малолетните да вземат участие в хазартни игри или да демонстрира малолетни лица да вземат участие в тези хазартни игри. Тоест няма да се употребяват даже и облици или изказвания, които са привлекателни за децата, а в този случай тази реклама в последна сметка в действителност подтикваше детското население в България да играе и да търка билетчета ", изясни той. И напомни, че Съвет за електронни медии излезе с едно негативно мнение за това, което се прави в медиите, само че Държавната комисия по хазарта и Министерството на младежта и спорта не престават да мълчат и да бъдат безучастни към казуса. "Все още чакаме в Комисията за медии и просвета също да се прегледа тази тематика, обвързвана с хазарта и с рекламата ", добави той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР