За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето

...
За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето
Коментари Харесай

Тютюнопушенето е сред основните причини за 18% от смъртните случаи у нас

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от главните аргументи, като за Европейския съюз този % е приблизително 17%. Това сочат данните от направения от Европейската комисия “Здравен профил за България “, 2021 година На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Тази година мотото на акцията е “Тютюнът – опасност за околната среда “ и се концентрира върху по-малко известните вреди, отвън добре познатите опасности за публичното здраве.

Световната здравна организация (СЗО) афишира за първи път Световния ден без тютюн през 1988 година Той се организира в страни по целия свят, като задачата е от една страна да се подчертава върху заплахите за здравето, свързани с използването на тютюневи произведения, а от друга да се насърчат ефикасни политики за понижаване на въздействието от използването на тютюн.

Тютюнопушенето у нас

Разпространението на тютюнопушенето в България измежду възрастните е най-високото в Европейски Съюз, като през 2019 година съвсем всеки трети възрастен (29%) е пушил ежедневно. През 2018 година към 38% от 15-годишните девойки и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият % в Европейски Съюз.

В България тази година се навършват 10 години (1 юни 2012 г.) от въведената посредством Закона за здравето възбрана за тютюнопушене в закрити и някои открити публични места.

Министерството на здравеопазването припомня, че всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отричане от тютюнопушенето в районните здравни инспекции. Повече информация можете да получите на Националната телефонна линия за отвод от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.

В цялата страната районните здравни инспекции провеждат разнообразни начинания за разпространение на Световния ден без тютюн. В кабинетите за консултиране и отричане от тютюнопушенето дейните пушачи могат да се възползват от безвъзмездни услуги и съвещания.

Тютюнът и околната среда

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ витален цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн способства за съвсем 84 милиона метрични тона еквивалентни излъчвания на CO2 годишно. Замърсяването на въздуха в страната е 9%, а в Европейски Съюз – 4%, което е една от аргументите за смъртните случаи от болести на кръвоносната система, респираторни болести и някои типове рак.

Повече за въздействието на тютюна върху околната среда можете да разберете от отговорите на следните въпроси:

Как тютюнът унищожава горите?

Приблизително 1,5 милиарда хектара (главно тропически) гори са били изгубени в международен мащаб от 70-те години на предишния век заради тютюна, което способства за до 20% от годишното нарастване на парниковите газове.

Дърветата се изсичат, с цел да се разчисти земята за развъждане на тютюн, също така се изгарят дърва за изсушаване на тютюневите листа след прибиране на реколтата. Отнема почти едно цяло дърво, с цел да се създадат 300 цигари.

Приблизително 200 000 хектара земя се разчиства годишно за развъждане на тютюн.

Отглеждането на тютюн съставлява към 5% от общото национално обезлесяване, което визира непропорционално регионите на развъждане на тютюн в света, в това число Южна Африка, Близкия изток, Югоизточна Азия, Южна Америка и Карибите.

Как развъждането на тютюн вреди на почвата?

За тютюн се употребява плодородна земя, която може да се употребява за развъждане на хранителни култури. Изчерпването на почвата, породено от развъждането на тютюн, в допълнение способства за продоволствената неустановеност и провокациите, свързани с храненето.

Възстановяването на почвата след развъждане на тютюн е скъпо. Въз основа на данните, събрани през 2014 година, би коствало 20,6 милиона щатски $, с цел да се извърнат отрицателните резултати върху почвата в Бангладеш, породени от една година развъждане на тютюн.

Опустиняването, дължащо се на развъждането на тютюн, в този момент се следи в доста страни, в това число Бразилия, Индия, Йордания и Куба

Как растежът и използването на тютюн се отразяват на водоснабдяването?

Целият витален цикъл на една цигара изисква почти 3,7 литра вода, като това включва развъждането, производството, разпространяването, използването и изхвърлянето. Средният пушач може да спести до 74 литра вода дневно, в случай че се откаже от пушенето.

Отглеждането на тютюн изчерпва водните ресурси. Само стадият на обработване на тютюна изисква същото количество вода, от което човек би се нуждаел за цяла година. Въз основа на броя на цигарите, създадени през 2015 година в Бразилия, третият по величина производител на тютюн, 263 813 700 000 литра вода са били употребявани за производството на годишния му ресурс. Като се има поради, че междинният човек пие към 700 литра вода годишно, в случай че цялата тази вода се трансформира в питейна вода, тя ще може да хидратира почти 3,7 милиона души, което е почти цялото население на столицата на Бразилия.

Вече е добре открито, че цигарените филтри (фасовете) са измежду най-замърсяващите и токсични субстанции, открити във водните обекти. За да се разложи един фас от цигара, са нужни почти 10 години, което разрешава на никотина и химикалите да обхванат в близките екосистеми.

Изследване на EPA заключава, че когато цигарените фасове се накисват в сладка вода за 96 часа, почти половината от рибите умират.

Как тютюнът замърсява въздуха?

За производството на една цигара през целия ѝ витален цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн способства за съвсем 84 милиона метрични тона еквивалентни излъчвания на CO2 годишно. Това е еквивалентно на 280 000 ракети, изстреляни в космоса.Тютюневият пушек способства за по-високи равнища на замърсяване на въздуха и съдържа три типа парникови газове: въглероден диоксид, метан и азотни оксиди, които замърсяват вътрешната и външната среда.

Как тютюнът способства за образуването на боклуци?

В международен мащаб приблизителното тегло на отпадъците, генерирани годишно от целия витален цикъл на тютюна, е почти 25 милиона метрични тона.

Почти всички търговски цигари имат прикован целулозен ацетатен филтър; тази добавка е едва разградима и е източник на микропластично замърсяване на околната среда.

Приблизително 4,5 трилиона цигари се изхвърлят в околната среда всяка година.



Проучванията на държанието при изхвърляне на боклуци откриха, че почти 65% от пушачите изхвърлят погрешно цигарени фасове (например на тротоари, плажове и др.).

Има над 7000 химикала, отделяни в околната среда от използването на цигари - 70 от които са известни канцерогени.

Как електронните боклуци способстват за замърсяването на околната среда?

Като цяло електронните боклуци към този момент са голям проблем, като 99 милиарда паунда се изхвърлят годишно съгласно световните оценки за 2017 година

Изхвърлянето на касети и акумулатори за електронни цигари съставлява сериозна грижа за околната среда. Повечето пластмасови касети за електронни цигари не могат да се употребяват наново или рециклират и се озовават в улуци, улици и водни пътища.

Неправилното изхвърляне на тези артикули е извънредно нездравословно за околната среда, защото те са формирани от материали, които не са биоразградими, като железни намотки, пластмаса, пулверизатори, акумулатори и микроконтролерни чипове. Освен това доста артикули са за еднократна приложимост.

Как въздействието на тютюна върху околната среда въздейства на здравето?

Тютюнопроизводител, който засажда, култивира и прибира тютюн, може да всмуква толкоз никотин дневно, колкото се намира в 50 цигари. “Зелената тютюнева” болест (GTS) е форма на никотиново отравяне, което се среща при към 1 от 4 фермери.
Тютюнопроизводителите могат също да получат нараснала централизация на алуминий и арсен в кръвта заради излагане на пестициди. Хроничното излагане на избрани пестициди води до няколко последствия за здравето, в това число вродени недостатъци, доброкачествени и злокачествени тумори, генетични промени, кръвни болести, неврологични нарушавания и ендокринни нарушавания.

Често децата работят в тютюневи ферми и те са изключително уязвими, като се има поради по-малкото им телесно тегло спрямо каузи на никотина, всмукан през кожата им при боравене с тютюневите листа. Младите производители на тютюн могат да изпитат нараснал риск от ранна бъбречна дисфункция, както и да пропушат по-лесно и по-рано.

Жените са повече наранени от нездравословните резултати от развъждането на тютюн, защото са изправени пред по-висок риск от неплодородие и репродуктивни проблеми.

Какви са хуманистичните и икономическите тежести от използването на тютюн?

Употребата на тютюн е обвързвана със забележителна хуманистична и икономическа тежест. Пушенето е обвързвано с нараснал риск от сърдечно-съдови болести, респираторни болести, рак, диабет, хипертония и други

Пушенето на тютюн в закрити пространства има главен принос за замърсяването на въздуха, защото отделя токсични субстанции във въздуха, увеличавайки риска и за страничните лица. Пасивното пушене е причина за преждевременната гибел на 1,2 милиона души по света всяка година, в допълнение към сърдечно-съдовите и респираторните болести.

Въз основа на резултатите от изследване от 2018 година, общите световни стопански разноски от тютюнопушенето, както от здравните разноски, по този начин и от загубата на продуктивност, са еквивалентни по големина на 1,8% от международния годишен БВП (БВП). Около 40% от тези разноски са в разрастващите се страни.

Как страните могат да се оправят с казуса?

Държавите могат да наложат " правилото на политиката за разширена отговорност на производителя “, с цел да понижат казуса с отпадъците от тютюневи и електронни цигари и да държат тютюневите и обвързваните с тях промишлености виновни за разноските за разчистване и изхвърляне на боклуци.

Правителствата могат да наложат екологичен налог върху производителите, дистрибуторите и потребителите на тютюн за въглеродните излъчвания, замърсителите на въздуха и други екологични разноски, породени по време на веригата за доставка на тютюневи произведения.

Държавите признават потреблението на неразградими пластмаси за еднократна приложимост в цигарени филтри и други никотинови артикули и би трябвало да подхващат подобаващи дейности за последователно унищожаване на използването на пластмаси в тютюневите произведения.

Земеделските производители могат да бъдат подкрепени посредством държавни тласъци за присъединяване в заместването на културите посредством развъждане на по-устойчиви култури, които ще са от изгода за препитанието на общността.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР