За безпрецедентната нищета и мизерия в дома на едно българско

...
За безпрецедентната нищета и мизерия в дома на едно българско
Коментари Харесай

Марияна живее само за голямата си мечта – да види трите си деца отново у дома

За невижданата мизерия и бедност в дома на едно българско семейство с три деца GlasNews ви описа преди дни. Социалните служби лишиха трите деца от тяхната майка в петричкото село Кърналово. А повода е тъкмо тази - потресаващите условия, в които те са били отглеждани. Ужасът на раздялата обаче разсъни положителното у локалните хора и десетки стартират да оказват помощ.

В жестоката хватка на глада и нищетата преди три дни в дома на Марияна идват обществените. Натъкват се на полусъборена къща с покъртителни условия за живот, в които е видно, че трите й деца няма по какъв начин да бъдат отглеждани.

„ Не знам, някой е подал сигнал за извеждане на децата - да се настанят в Петрич, в Център от фамилен вид. Знаят кой го е подал сигнала, само че не ми казват”, изясни майката на трите деца.

Социалните нямат различен избор и вземат най-тежкото решение. Марияна би трябвало да види по какъв начин децата й напущат скромната фамилна къща, с цел да бъдат настанени в Център от фамилен вид в Петрич – надалеч от мизерията в родния им дом.

„ От много години нямаме вода. Тук нашите съседи насреща ни бяха отрязали тръбата преди време, несъмнено от 5-6 години нямаме вода. И пускаме от водомера и пълним вода - тенджерата, туби, да перем, да мием чинии. Ток плащаме по 23 лева най-вече, тъй като имаме единствено горе ток и долу, където беше печката”, споделя за изискванията, в които петчленното семейство живеело Марияна.

Всички те спят на две кревати. Мебели нямат, единствената им наслада е остарял тв приемник. Бащата на трите деца работи в оранжерия в близко село. Изкарва дребни пари, едвам оцеляват ден за ден. „ Прехранваме се, по някакъв метод се прехранваме. Детски взимам, в този момент ще пусна документи и за отопление този месец”, споделя майката. Сега тя вижда децата си по един път на ден. Посещава ги в центъра в Петрич. Обяснява, че те се усещат добре там.

Семейната покруса и раздялата на майката с трите й деца раздрусват Кърналово. В селото стартира всеобща организация да се обезпечат средства за ремонт на къщата, в която Марияна и мъжът й живеят сега сами.

„ Още първия ден осигурихме дограма на къщата, ламинат, детско обзавеждане, спални и така нататък Все хора от нашето село и от Петрич. Семейната среда е единствената нужна среда за тези деца. В дома могат да се грижат доста добре и ние сме уверени в това, тъй като всеки ден контактуваме с тези хора, само че домът и фамилията е едно”, безапелационна е Ваня Попова, която е шеф на ДГ „ Иглика “ в с.Кърналово, предава nova.

Сега Марияна живее единствено за огромната си фантазия – да види трите си деца още веднъж вкъщи. В момента в къщата липсват детско обзавеждане, кухня и спалня. Но има доста любов, която Марияна е сигурна, че ще е задоволителна да върне децата й още веднъж вкъщи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР