За българското европредседателство започва интензивна седмица, която ще остане в

...
За българското европредседателство започва интензивна седмица, която ще остане в
Коментари Харесай

Започва седмица, която ще остане в историята, обяви министър Павлова

За българското европредседателство стартира интензивна седмица, която ще остане в историята, сподели през днешния ден по Канал 3 отрасловият министър Лиляна Павлова. Тя напомни, че на 16 май е началото на неофициалната среща на водачите на 28-те страни от евросъюза.

Първоначално проектите били на нея да се разисква сигурността на информацията, само че дейностите на американския президент Доналд Тръмп наложили в дневния ред да влязат още диалози за резултата от излизането на Съединени американски щати от договорката с Иран и комерсиалните връзки САЩ-ЕС.

На 17 май пък стартира срещата ЕС-Западни Балкани. За нея към този момент бил квалифициран план за декларация, в която ще се споделя, че участието на страните от тази част на Европа в Европейски Съюз става приоритет са съюза. Лиляна Павлова посочи, че вратата за влизане ще е отворена, само че преди влезе, всяка страна би трябвало да извърши избрани условия.

Подготвен е също софийски дневен ред – самобитен проект за деяние, в който са включени съответни планове, които страните от Европейския съюз желаят да осъществят на Западните Балкани в идващите 10-15 години. " Става въпрос за транспортна, цифрова и енергийна съгласуваност, а финансирането ще е хибридно, като единствено част от парите ще идват от Европа ", уточни Лиляна Павлова.

На въпрос дали България ще успее да отбрани ползите на превозвачите от страната, министърът разгласи, че до края на председателството ще се направи всичко допустимо, само че евентуално решение по тематиката ще има по време на австрийското председателство. Павлова означи, че Съвета на Европейски Съюз, в Европейския парламент и в Европейската комисия няма обща позиция по тематиката, а за жалост настояванията на България се поддържат от малцинството страни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (214)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР