За България ще бъде фатално, ако се ангажира допълнително във

...
За България ще бъде фатално, ако се ангажира допълнително във
Коментари Харесай

Боян Чуков: НАТО няма да се жертва заради България

За България ще бъде съдбовно, в случай че се ангажира в допълнение във войната в Украйна 

Европа ще усети следствията от рецесията изключително остро следващата година

Бъдещето на България зависи доста от връзките сред Русия и Турция

Войната  има капацитет да се трансферира отвън украинските граници

 

 

- Г-н Чуков, има ли Европа задоволително надеждни лостове, с цел да се оправи с енергийната и финансова рецесия тази зима?

- Европа може да постави най-много старания и да омекоти енергийната и финансова рецесия в кратковременен проект. Проблемът е, че европейците няма по какъв начин да продължат да получават евтини съветски енергийни първични материали в обозримо бъдеще. Войната на украинска територия нанесе и продължава да нанася чудовищни вреди на европейската стопанска система и финанси. Руският тръбопроводен газ постоянно ще бъде с по-ниски цени от импортирания полутечен газ. Френският президент Макрон разкритикува американците, че продават на своите европейски съдружници 4 пъти по-скъпо LNG (втечнен естествен газ) спрямо цените за американската промишленост. Цели европейски промишлени клъстери стартират да се трансферират в Съединени американски щати, Австралия или Китай, където има по-добри условия за развиване. Същото се отнася и за европейските капитали, които напущат Стария континент. Негативната наклонност може да се забави, само че не може да се преодолее. Последствията ще ги усетим изключително остро следващата година. Германският стопански мотор, който бе в основата на европейския разцвет, стартира да заглъхва.   

- В каква фаза навлиза войната в Украйна - по какъв начин зимният сезон ще промени бойните дейности и тактиката на съперниците? 

- Войната в Украйна навлиза в своята решителна фаза, която не се свързва на първо място с климатичните условия. Студът, калта и снегът ще окажат въздействие на бойното поле. Снабдяването на фронта ще се затрудни. Тревожното е, че водената война сред Русия и Съединени американски щати на украинска територия е с риск да се трансформира в следващата международна война. Залозите се усилват непрекъснато, а това е сигурен път към световен Армагедон.

Украйна не е индивид в тази война и не смятам, че от Киев зависи развиването на въоръжения спор. Пентагонът управлява ВСУ (украинската армия), а МИ-6 дава отговор за украинските специфични служби.

Ако приказваме експертно, а не пропагандно, войната не е сред Украйна и Русия. Ако беше такава, тя щеше да завърши за няколко седмици. Москва и съдружници се борят против Съединени американски щати и съдружници.

А по какъв начин ще се формулират водените военни дейности на украинска територия, е въпрос на пропагандна позиция. Дотук може да се каже, че украинската войска е боеспособна, а не толкоз слаба, колкото светът си е представял като войска от разпадналото се постсъветското пространство. Украинската войска от дълго време е натовска войска. Тя бе ускорено обучавана и въоръжавана по стандартите на НАТО след 2014 година, когато бе осъществен въоръженият прелом в Киев.

Украйна като страна, която познаваме след 1991 година, към този момент от дълго време не съществува, с цел да я разясняваме като страна-субект в геополитическия спор, придобил въоръжено измерение сред Русия и Съединени американски щати. Тя е прокси, управляема територия, плацдарм за бойни дейности сред два свята.   

- Какви са най-сериозните опасности от оръжейната конкуренция в центъра на Европа?

- Нито Русия, нито Съединени американски щати употребяват своите най-модерни оръжия на украинска територия. Украинците се борят най-вече със руско оръжие, което се оказа и към днешна дата със забележителни бойни качества. НАТО даде на Киев своя съвременен боен запас за ръководство на бойното поле. Разузнавателният и информационен комплекс на НАТО е интегриран с ВСУ и обслужва украинската войска.

Киев получава последователно все по-модерно западно оръжие, което да компенсира големите загуби на украинците в жива мощ на бойното поле. Цифрите на убитите и ранени украинци след 24 февруари са ужасяващи. При това данните се дават от западни източници. Отношението на загубите, съгласно някои изявления, сред руснаци и украинци са 1:8 или 1:10. Същите източници, които употребяват открита информация, настояват, че загубите на непознати наемници или преоблечени като наемници военни от натовски страни надвишават 54 000 индивида. Най-много са починалите полски военни. Дали цитираната нагоре информация е достоверна, евентуално ще научим по-късно. Съединени американски щати добре си дават сметка за „ алените линии “, които не би трябвало да прекрачват в Украйна, тъй като рискуват да инкасират удар на лична територия от съветската атомна триада. Затова може би към този момент не виждаме нито съветските, нито западните най-модерни въоръжения. До този миг следим единствено увертюрата преди финалната борба САЩ-Русия.

- Можем ли да се озовем на ръба на Трета международна война при по-активна интервенция на НАТО в спора?

-  След близо 9 месеца сражения на европейска територия е мъчно да приказваме за единно НАТО. Оформиха се три разнообразни военно-политико-икономически вектора. Под прикритието на политкоректния разказ за евроатлантическо единение се следят разнообразни ползи, които влизат в противоборство. Европейското ядро в лицето на Париж и Берлин се бори за икономическо оцеляване. За французи и германци войната е пагубна и с съдбовни последици. Германия се пробва да води по-миролюбива политика, а Париж се ангажира военно прекомерно съществено на украинска територия. Лондон има своя лична тактика и тя се назовава „ Глобална Британия “. Британците ще се откроят по-релефно в света, в случай че континентална Европа е слаба и разединена. Brexit не бе инцидентен ход на британците. Лондон не желае да бъде васал, а желае да бъде сътрудник на Вашингтон. За британците е преференциален слаб и разпадащ се Европейски Съюз под управлението на Лондон. Тук съветските и английски ползи съответстват. Съединени американски щати имат настрана своя геостратегия, в която предходните два центъра на ползи са единствено „ пешки “. Всичко зависи от Москва и Вашингтон дали ще има поредна международна война. И дали ще разрешат на някой различен да се трансформира в „ детонатор “ на световната атомна война.  

- Ще завоюва ли България, в случай че изпрати военна помощ за Украйна или умерената позиция е най-хубава за нас?

- За България ще бъде съдбовно, в случай че се ангажира в допълнение във войната на територията на някогашната УССР. Не е належащо да се вършим, че до този миг не доставяме щедро ВСУ с муниции. Макар и през трети страни, писмено „ развързани “. Ролята на Луи дьо Фюнес от кино лентата „ Ни чул, ни видял “ не съумя да я изиграе дори Корнелия Нинова, която е добър актьор пред нашите медии. Българските политици не си дават сметка, че бъдещето на България зависи доста от връзките сред Русия и Турция. Днешната българската страна се появи в края на XIX век вследствие на острия геополитически спор на Балканите сред Руската империя и Високата врата. Ако Москва и Анкара се трансфорат дълговременно в ситуационни сътрудници на нашия полуостров, то тогава можем да имаме големи проблеми. Трябва да сме наивници, в случай че мислим, че член 5 от устава на НАТО ще ни избави от съществено геополитическо „ земетресение “ на Балканите. Кой от трите центъра в НАТО ще тръгне да жертва своите национални ползи, с цел да бъде обезпечена териториалната целокупност на България. Бързо забравихме неоосманските фантазии на Ердоган, които с времето при избрани условия могат да се осъществят като „ пакетна договорка “ сред Москва и Анкара на фона на пасивно наблюдаващите събитията наши „ стратегически съдружници “. Крайно време е да осъзнаем, че границите на Балканите „ дишат “. Пропагандните бравурни клишета в сходни случаи са за така наречен „ потребни идиоти “.

Атина подписа боен контракт с Париж против Анкара. А цялата тази драма е сред натовски страни. Какво ще се случи с гръцките острови в Егейско море и Кипър, следва да забележим. Особено след настъпващото геоенергийното преформатиране на света и в частност в Европа и на Балканите.

- Вижда ли се краят на войната в Украйна? Има ли фактор, който може да докара до удобно решение?

- Много признаци подсказват, че войната  има капацитет да се трансферира отвън украинските граници. Точният въпрос е: вижда ли се краят на острата геополитическа битка сред Русия и Съединени американски щати? На 8 ноември са армагедонните междинни избори в Америка. Резултатът от борбата сред демократи и републиканци ще окаже въздействие върху събитията в Европа и света.

Доналд Тръмп има други визии за пътя, който води до реализиране на геостратегическите цели на Вашингтон. Целите на Съединени американски щати са едни и същи и при демократи, и при републиканци. Само пътят за тяхното реализиране е друг. Светът ще се успокои, откакто бъде преформатиран в геополитически проект. По-ясно казано, когато еднополюсният неоколониален свят на Pax Americana се срине и бъде сменен от разноцветния в цивилизационен проект многополюсен свят. Погледнато по различен метод, Путин нападна Федералния запас и се стреми да унищожи доларовата матрица, която е обхванала света.  

- Възможно ли е Вашингтон да понижи фрапантно финансовата и военна помощ за Украйна, в случай че на междинните избори в Съединени американски щати на 8 ноември републиканците завоюват превес в Конгреса и Сената?

- Определено. Ако републиканците електорално надделеят, то финансовата и въоръжена поддръжка за Киев ще намалее. За републиканците главен геополитически съперник е Китай, а не Русия. Те ще концентрират своето внимание извънредно върху Индо-Тихоокеанския район и това ще стане за сметка на полаганите до този миг старания на демократите в Европа против Кремъл.

- Влизат ли в задънена улица връзките ни със съседите от Скопие след поредицата кавги към културни центрове у нас и в РСМ? 

- София има един голям проблем във връзка с своята политика към Скопие. Ние нямаме направена тактика. Нямаме дори добре премислена тактичност. За страдание, българската политика във връзка с РСМ се създава на ишлеме, според от националните ползи на нашите съдружници в НАТО и Европейски Съюз. В този смисъл безредното държание на Кирил Петков във връзка с Скопие може да послужи за учебникарски образец.

Сериозен потребен ход в създалата се обстановка нямаме. Можем единствено да се занимаваме с спешното разработване на следващата „ кръпка “ в нашата македонска външна политика.

Но северномакедонците също са в нежелана позиция. Тях също ги употребяват на ишлеме и ги успиват с благи обещания. РСМ крачи към днешния Европейски Съюз, който е в режим на тежък фадинг и не е изключено очевидно да изчезне от хоризонта.

Трябва да има доста наивници в Скопие измежду политическия хайлайф, в случай че към момента смятат, че вчерашният, днешният и утрешният Европейски съюз са една и съща неотменима във времето богатства и атрактивна цел.

Единствено украинците по разбираеми аргументи за някакво мечтано, само че изцяло нереалистично избавление се надяват, че ще ги одобряват в Европейски Съюз и НАТО в идващите 10 години.    

- Дава ли нови шансове в налагането на Китай като незаобиколима водеща международна мощ новият мандат, който получи на скорошния конгрес президентът Си Дзинпин като водач на страната и на компартията?

- Китай от дълго време е незаобиколима водеща международна мощ. Пекин изостава единствено във военната област от Русия и Съединени американски щати, само че бързо съкратява дистанцията. Преутвърждаването на Си Дзинпин като неоспорим лидир на Поднебесната империя единствено ще форсира победния ход на китайците измежду водещите страни в света. На ХХ конгрес на Китайската компартия бяха отстранени всички проамерикански съперници на Си Дзинпин. Това бе несиметричният китайски отговор на провокационното преди време посещаване на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван.

Си Дзинпин умерено може да бъде наименуван император на Поднебесната.

Китай ще си върне Тайван. Можем да не се съмняваме. Нещо повече - в орбитата на Пекин се върти цяла Югоизточна Азия. Даваме ли си сметка каква част от стопанската система и финансите на тази част от света се върти в орбитата на хуацяо - хора с китайски генезис или етническа принадлежност, които живеят отвън континентален Китай?

Китайската диаспора в Япония владее забележителна част от японските съвременни технологии. Западният свят, в това число и ние, мъчно разбираме китайците, те са сложноразгадаема за нас цивилизация и с нашата мощно идеологизирана демократична когнитивна матрица постоянно стигаме до неверни заключения. Възможно е след време да се окаже, че Тайван мълчешком към този момент е станал част от Китай, до момента в който Западът към момента продължава да се вживява в този проблем.

 

Инж. Боян Чуков е специалист по битката с тероризма. Бивш посланик. Завършва компетентност „ Радио и телевизия “ в Техническия университет в София. Специализира в Института за политически науки, Париж. В интервала от 1988 до 1992 година завежда консулския отдел в Посолството на България в Мадрид. Съветник по националната сигурност в държавното управление на тройната коалиция (2008-2009). Има над 500 изявления на интернационалните тематики. Владее френски, испански, съветски, гръцки и британски.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР