За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

...
За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие
Коментари Харесай

Знакова среща на Дондуков 2 за членството на България в клуба на богатите държави

За България участието в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е стратегически приоритет, за който има консенсус и цялостна последователност сред институциите. България интензивно сътрудничи с Организацията и това е ясно доказателство, че ние споделяме полезностите и правилата, към които се гради общността на страните в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това сподели президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман, съобщи Българска телеграфна агенция.

България има упоритостта и готовността да способства за намирането на решенията по значими тематики от световния дневен ред, както и за одобряването на стандартите на организацията на районно и световно ниво, уточни президентът.

По думите на Радев в днешната комплицирана геополитическа обстановка, предизвикана от войната на Русия против Украйна, е извънредно значимо да имаме мощна общественост от страни, които отстояват многостранната дипломация, мултилатерализма и учредения на правила интернационален ред.

За нас е значимо освен да бъдем част от клуба на богатите и развити страни, най-важното за нас е, че процесът на участие ще ни даде опция да изпълним на високо равнище промени, с които да модернизираме страната, да създадем доста по-добър бизнес климат, доверие на вложителите на международните финансови пазари, да ускорим икономическия напредък, да сътворяваме нови работи места, уточни Радев.

Най-важното съгласно него е и да имаме упоритост за по-високи стандарти, за високо качество на институциите, на общественото ръководство, на обучение и опазване на здравето, на господство на правото и ефикасна работа на правосъдната система, с цел да има повишение на стандарта и качество на живот на българите.

 Снимка: БТА

Влизайки в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, България ще има опция да се съизмерва с другите развити страни, да заимстваме от тях положителни и печеливши практики по какъв начин по-добре да организираме обществено- политическия живот в страната и да имаме по-работеща и конкурентоспособна стопанска система, уточни Радев след срещата.

Той напомни, че при съставянето на служебното държавно управление е декларирал, че би трябвало да работим по този начин, че България да не остава в периферията на Европа и настрана от общността на развитите страни.

Държавният глава поздрави служебното държавно управление, че наред с преодоляването на редица рецесии и подготовката на закони за Плана за възобновяване и резистентност, съумя с доста старания да завърши първичния меморандум, който следва да бъде признат. Този документ е нашата самокритика доколко нашите закони, политики и практики подхождат на правните принадлежности на организацията, сподели Радев.

 Снимка: БТА

Той съобщи, че е изказал благодарности на Корман за поддръжката от негова страна и значимия му принос за отблокиране процеса за разширение на организацията.

На собствен ред Корман уточни, че Организацията за икономическо сътрудничество и раз е организация на еднаквомислещи страни, спазващи разнообразни стандарти. По всеки въпрос всяка страна може да откри вярно решение за народите ѝ, сподели той. По думите му основно е тези практики и политики да бъдат споделяни.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз има дълга положителна и градивна връзка с България. Страната работи от няколко години за приравняване към стандартите на Организацията и продължава да усилва присъединяване си в органите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, което високо оценяваме. В момента сме в развой на пренасяне и прекосяване на последващо ниво, надявайки се, че България ще се причисли като пълновръстен член на Организацията, добави Корман.

Гледаме на това като един положителен опит към смяна. Има доста неща, които са на дневен ред и в Европа и можем да се възползваме оптимално от препоръките един на различен, сподели още той.

Вярваме, че България може да способства в фамилията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, подпомагайки другите страни да бъдат допустимо най-хубави, уточни Корман. По думите му светът е изправен пред доста предизвикателни моменти и времена - възвръщаме след пандемията, съветската експанзия в Украйна.

 Снимка: БТА

Срещата на Радев и Корман е единствено няколко месеца, откакто на 10 юни т.г. страната ни получи признатата от Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз пътна карта за процеса на присъединение на България към Организацията.

Матиас Корман е в София за присъединяване в срещата на министрите на външните работи на страните членки на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), която България ръководи тази година.

С него, с изключение на президентът Радев, се среща и Атанас Пеканов - служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства. 

Матиас беше почетен с почетния знак " Златна лаврова клонка " на Министерство на външните работи. Отличието бе присъдено от министъра на външните работи Николай Милков за изключителния принос на господин Корман за задълбочаване на съдействието сред България и Организацията за икономическо сътрудничество и раз и дейната и поредна позиция в поддръжка на разширението нa Организацията, прибавя Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

На 11 август Министерският съвет одобри разпореждане за организация и съгласуваност на процеса на диалози и подготвителни действия за присъединение на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. На 29 август се състоя първото съвещание на междуведомствения координационен механизъм за присъединение на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР