За българите от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми

...
За българите от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми
Коментари Харесай

За българите най-важен приоритет са енергийните проблеми, докато за другите държави в ЕС това е сигурността

За българите от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми - 35%, до момента в който другите европейски страни слагат като приоритет защитата и сигурността - 37%. Това демонстрират данните от изследването на Евробарометър на Европейския парламент , обвързвано идните европейски избори.

Проучването е извършено сред 7 февруари и 3 март 2024 година социологическа организация Verian измежду 26 411 жители от всички 27 страни членки на Европейски Съюз под формата на изявленията лице в лице, допълнени с видео интервютата (CAVI) в Чехия, Дания, Финландия и Малта. Средните данни за Европейски Съюз са претеглени съгласно броя на популацията във всяка страна членка.

След сигурността като значимост, множеството жители на Европейски Съюз слагат на второ място енергийните въпроси и продоволствената сигурност/селското стопанство - и двата индикатора с 30%. За българските респонденти на второ място идват проблемите конкурентоспособност, стопанска система и промишленост (32%) и демография, миграция и застаряване на популацията (32%), а на трета позиция слагат защитата и сигурността (31%). Тези цели са свързани с бъдещето нс Европейски Съюз. 
 Близо 70% от европейците считат, че страната им е спечелила от участието в Европейски Съюз
Близо 70% от европейците считат, че страната им е спечелила от участието в Европейски Съюз

Малко над половината жители на Европейски Съюз желаят Европейският парламент да играе по-важна роля

Но приротетите, на които жителите на Европейски Съюз желаят да се обърне внимание в най-скоро време , са борбата против бедността и общественото изключване (33%), както и поддръжката за публичното здраве (32%) да бъдат главните въпроси, които да се разискват по време на предизборната акция. Подкрепата за стопанската система и основаването на нови работни места, както и защитата и сигурността на Европейски Съюз са на трето място по значимост (с 31%).

Значението, което жителите отдават на защитата и сигурността на Европейски Съюз, се е нараснало по време на парламентарния мандат, изключително предвид на нападателната война на Русия против Украйна. Сега този индикатор се загатва като първи (или взаимен първи) приоритет на предизборната акция в девет страни, с най-високи стойности в Дания (56%), Финландия (55%) и Литва (53%).

Данните за България по отношение на целите се припокриват със междинните за Европейски Съюз , като от първостепенно значение за жителите е битката против бедността и общественото изключване (48%), следвано от поддръжка за стопанската система и основаване на нови работни места (40%) и поддръжката за публичното здраве (34%). Следват въпросите с бъдещето на Европа (25%) и защитата и сигурността (24%), а дейностите против изменението на климата и миграцията и убежището са на едни от последните места надлежно с 10% и 11%.

Относно изборите през юни 60% от интервюираните декларират, че са заинтригувани да гласоподават. Делът за България по този индикатор е 40%, като бележи растеж от 1% спрямо есента на 2023 година и 5% спрямо февруари/март 2019 година, като страната дели последните места дружно със Словакия (43%) и Чехия (38%).
 Снимка 661455
Източник:

Около 71% от жителите на Европейски Съюз декларират, че евентуално ще гласоподават, което съставлява нарастване от 3% спрямо есента на 2023 година и 10% спрямо изследването от февруари/март 2019 година Националните резултати по този индикатор сочат, че 50% от българските жители декларират, че евентуално ще гласоподават, като се регистрира понижение от 1% по отношение на есента на 2023 година и7% спрямо февруари/март 2019г., което, дружно с Естония (52%), съставлява най-ниската стойност измежду страните членки.

В края на този законодателен интервал, 81% от жителите на Европейски Съюз имат позитивна или неутрална визия за Европейския парламент, до момента в който единствено 18% са с негативни настройки. Мнозинството от жителите в Европейски Съюз (56%) би желало Европейския парламент да играе по-важна роля, до момента в който 28% биха желали противоположното, а 10% биха запазили ролята на институцията такава, каквато е в този момент.

Данните за България сочат, че 77% от жителите имат позитивна или неутрална визия за Европейския парламент, до момента в който 20% са с негативни настройки, което слага страната в междинните за Европейски Съюз стойности по този индикатор.  Около 41% от интервюираните българи биха желали Европейският парламент да играе по-важна роля, като България е на едно от последните места дружно с Австрия (43%), Естония (41%) и Швеция (41%). 

Около 39% от българските респонденти биха желали Европейският парламент да играе по-маловажна роля, дружно с жителите на Румъния, Полша и Нидерландия (всички с 37%), а 12% биха запазили ролята на институцията такава, каквато е в този момент.
 Българите харесват повече Европейски Съюз, в сравнение с родните институции
Българите харесват повече Европейски Съюз, в сравнение с родните институции

Сънародниците ни рядко споделят, че се усещат жители на Европейски Съюз, само че са привързани към Съюза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР