За 93% от българите езикът е основен елемент на националната

...
За 93% от българите езикът е основен елемент на националната
Коментари Харесай

93% от българите приемат езика като символ на идентичност

За 93% от българите езикът е главен детайл на националната ни еднаквост, демонстрира първото в България представително проучване на отношението на актуалната езикова общественост към въпросите на книжовния български език. То е осъществено от екип от три научни институции в границите на две години от Института за български език на Българска академия на науките.

Учените откриват, че интервюираните 1000 пълнолетни българи освен не се отегчават да отговорят на 38-те въпроса в анкетата, само че даже изричат задоволство, че е потърсено мнението им за нещо в действителност значимо. Запитаните показват като доста значима функционалността на книжовния български език като средство за другарство. Днес той има по-скоро разграничаваща, в сравнение с сплотяваща функционалност. Според интервюираните владеенето на книжовния език е аршин за разграничение сред " грамотни " и " необразовани ".

В изследването се обръща внимание, че за 1 на 100 от хората, които сами се дефинират като " живеещи в бедност ", въпросите, свързани с езика, не са от голяма важност.

Анкетата демонстрира, че множеството българи имат толерантност към грешките на близките и рядко им вършат забележки във връзка с книжовната норма. Затова пък взискателността към устната и писмената изява на обществени персони, политици и публицисти е огромна. Увеличава се търсенето на научни източници за информация по затруднителни случаи на приложимост на някои думи и изрази и това прави необходимо основаването на интернет платформа от езикови запаси, разясняват учените.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР