За 8 дни Комисията за защита на потребителите е установила

...
За 8 дни Комисията за защита на потребителите е установила
Коментари Харесай

Пенсионерка: Вчера това беше 4 лв., а днес с червен етикет на промоция вече е 4,69 лв.

За 8 дни Комисията за отбрана на потребителите е открила 370 нарушавания от 350 инспекции. Целта им е да спрат изкуственото завишаване на цените на някои от главните хранителни артикули.

Около 150 са нелоялните търговски практики при огромни търговци. Най-голямата допустима санкция съгласно закона е 50 хиляди лв.. От комисията са открили практики, които подвеждат потребителите при извършването на покупки - да вземем за пример промоция " Плащаш 2, получаваш 3 ".

Проверките са ориентирани най-вече към огромните търговци, тъй като те могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали.

На фона на тези инспекции - цените на някои храни не престават да порастват - кг краставици към този момент коства колкото свинско месо на промоция - близо 8 лв., едно яйце - 80 стотинки, като цената на дребно и едро при тях е съвсем 50%. На пазара се появиха и домати на численост - по 3,50 единият, ябълките също не престават да нарастват - към този момент с близо 80%.

Людмила е пенсионер, а поради ниските приходи ѝ се постанова да пазари от огромните хранителни вериги поради промоциите.

" Има нелоялна процедура. Предишният ден продуктът е на 4 лв., а на идващия ден се поставя червен етикет на 4,69 лева Ние луди ли сме, какви сме? Няма да купуваме ", показа тя.

Нарушенията, които са открили специалистите от Комисията за отбрана на потребителите, са повече от броя направени инспекции. Под мониторинг за последните 8 дни са освен огромни търговски обекти, само че и местни вериги в разнообразни региони на страната.

" Най-често това е стоката, на която ѝ се предават качества - Големите реклами като " Произведено в България ", или " Изберете българското ", само че в действителност стоките не са български. Друг тип нелоялна комерсиална процедура е продаването на пресни артикули, като месо и риба, а те въобще не са пресни и са си замразени ", разяснява Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите.

А хората споделят, че нелоялните практики на търговците са всекидневие, написа Bulgaria On Air.

" Когато написа, че е на промоция - на касата излиза, че не е тъкмо по този начин, само че незабавно си го оправят ", добави друга пазаруваща.

Проверките от Комисията за отбрана на потребителите в магазините ще продължат до края на месец март.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР