За 7 поредни години програмата Забавно лято, грижовна есен, създадена

...
За 7 поредни години програмата Забавно лято, грижовна есен, създадена
Коментари Харесай

Забавно лято, грижовна есен - с мисъл за общностите и идеите, които променят тютюнопроизводителните региони

За 7 следващи години програмата " Забавно лято, грижовна есен ", основана от Фондация BCause с финансовата поддръжка на " Филип Морис България ", работи в посока развиване на тютюнопроизводителните райони в няколко посоки: летни просветителни академии за деца, образования за учители в методите на неофициалното обучение, здравна грижа за възрастните хора и поддръжка за локални бизнесмени за пускане и насърчаване на бизнес. " Академия за локални бизнесмени ", която тази година се организира за 5-и път, е ориентирана към инициативни хора с изобретателни бизнес хрумвания в тютюнопроизводителните райони. През последното издание на академията наградният фонд от 33 000 лева бе разпределен сред 5 финалиста с вълнуващи планове, които потвърдиха, че упоритата и целенасочена работа в сигурен път към триумфа.

Повече за " Академия за локални бизнесмени 5.0 " описват изпълнителният шеф на Фондация BCause Елица Баракова и Диляна Якова, управител регулации и стабилно развиване във " Филип Морис България ".

Как програмата " Забавно лято, грижовна есен " и нейният съставен елемент " Академия за локални бизнесмени " еволюираха през годините?

Диляна Якова: От 2015 година, когато започнахме програмата " Забавно лято, грижовна есен ", дружно с фондация BCause, в община Сатовча като пилотен план, тя се разрасна многократно – и като брой хора, които имат достъп до обособените ѝ елементи, достигайки стотици деца, учители, възрастни хора и бизнесмени, и географски, като обхвана към този момент петте тютюнопроизводителни района в страната – Благоевград, Кърджали, Хасково, Шумен и Силистра. През последните седем години Елица Баракова и неуморните чиновници на BCause направиха програмата от дребна концепция за детски образователно-приключенски академии в всеобхватна самодейност за поддръжка на локалните общности в тютюнопроизводителните райони, даваща достъп до профилирани медицински прегледи на възрастните хора, достъп до познания за деца и учители, мотивиращи ги да учат и достъп до бизнес образование и финансиране за смели бизнесмени.

Елица Баракова: C времето локалните хора ни опознаха и всяка година чакат програмата, изпълнени с нови хрумвания. Тя потвърди своя професионализъм и неприкритост към хората. Важно да отбележим, че с всяка минала година имаме от ден на ден участници, които в следствие се трансформират в посланици на програмата в другите райони, което ни разрешава по-лесно да достигнем до нови хора с забавни хрумвания за стартирането на личен бизнес.

Разкажете ни за процеса по селектиране на финалистите в " Академия за локални бизнесмени 5.0 ". Кои бяха провокациите пред избора на финалистите? Как пристигна решението да увеличите наградния фонд?

Елица Баракова: Колкото и клиширано да звучи, изборът на спечелилите беше извънредно комплициран. Доказателство за това е, че журито просрочи времето за разискване на спечелили повече от два пъти. Всеки един екип беше заслужен да завоюва, като журито направи своя избор, взимайки поради кои от екипите ще съумеят да реализират най-вече с премията, по какъв начин това ще се отрази на локалните общности, какъв образец се дава на други евентуални бизнесмени, само че в същото време с това журито искаше и да подтиква екипите да не се отхвърлят. Това е и повода да бъде повишен наградният фонд – с цел да " влезе " още един план от толкоз почтени!

Как програмата " Забавно лято, грижовна есен " отразява задачите за стабилно развиване на " Филип Морис България "?

Диляна Якова: Когато започвахме програмата през 2015 година, във ФМИ към момента не се говореше за бъдеще без пушек и цялостна промяна на бизнес модела на компанията, въпреки вложенията в новаторски артикули, други възможности на обичайните тютюневи произведения, към този момент да са били факт. Въпреки това, грижата за хората в локалните общности и социално-икономическото им богатство постоянно е било настояща тематика за световната компания и в този момент, когато от ден на ден приказваме за устойчивото развиване и другите екологични, обществени и управнически съставни елементи на тактиката на всяка една компания, нашата стратегия " Забавно лято, грижовна есен " стои като неразривна част точно от обществените фактори и планове на компанията. Смятаме, че това е стратегия, която и за в бъдеще ще образува обществените планове и вложения на компанията в България.

А устойчивото развиване за нас значи още виновна комерсиализация на продуктите ни, ангажиране със обществени тематики, здравето, сигурността и благосъстоянието на всички на работното им място, и не на последно място - слагане на фокус на екологични тематики като запазване на климата, попречване на замърсяването с боклуци и консолидиране на екодизайн и концепцията за кръгова стопанска система в създаването на нашите артикули.

Каква е противоположната връзка от локалните общности и по какъв начин програмата се приспособява по отношение на нея, с цел да развива тютюнопроизводителните райони?

Диляна Якова: Обратната връзка от инструкторите от Народно читалище " Бъдеще в този момент ", лекарите-специалисти от болниците-членове на " Българска болнична асоциация " и инструкторите към Център " Ринкър " на фондация BCause постоянно е била движещата мощ за разрастването и развиването на програмата. В продължение на времето, в нея включваме нови детайли, цели панели или обитаеми места, тъй че да се приспособяваме към това от какво и къде има потребност " Забавно лято, грижовна есен ", с цел да помогне и да направи живота на общностите по-добър в една или друга сфера.

Елица Баракова: Участниците от другите райони споделят, че програмата е разпознаваема и хората с хрумвания се вълнуват по кое време ще бъде идващото издание и по кое време ще могат да аплайват за " Академия за локални бизнесмени ". Един от най-въздействащите мнения на участник от тазгодишното издание на програмата беше обвързван с това, че програмата и самото присъединяване на екипите е една огромна премия за тях самите, за труда който влагат. По този метод те се усещат значими и знаят, че има кой да им даде ръка и да им помогне, което не се случва постоянно в дребните обитаеми места.

Кой е най-важният урок, който научихте от тазгодишните бизнесмени финалисти в " Академия за локални бизнесмени ", част от " Забавно лято, грижовна есен "?

Диляна Якова: Няма прекомерно смели фантазии, има смели хора, които търсят и желаят да знаят по какъв начин да осъществен тези фантазии.

Елица Баракова : Когато подадеш ръка на някого и му окажеш помощ в развиването му ти ставаш част от неговия триумф, с който можеш след това да се гордееш и ти.

Материалът се разгласява с поддръжката на Филип Морис България
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР