За 60-и път световният политически елит се събира в Мюнхен

...
За 60-и път световният политически елит се събира в Мюнхен
Коментари Харесай

НАТО, Русия, Украйна, Близкият Изток и Китай - големите ребуси на Мюнхенската конференция

За 60-и път международният политически хайлайф се събира в Мюнхен на Конференцията по сигурността. Какви са главните тематики предвид на напрегнатата обстановка в света?

В дългия лист на Мюнхенската конференция по сигурността са включени към 800 участници. Но всичко се върти към един-единствен политик, който не е включен в този лист – Доналд Тръмп.

Откакто преди седмица някогашният американски президент съобщи, че окуражава Русия да прави каквото си желае с страните, които не заплащат 2% от Брутният вътрешен продукт в НАТО и по този начин единствено накратко сложи под въпрос световната архитектура на сигурността, това се трансформира във водеща тематика и за конференцията в Мюнхен. Така Тръмп реализира това, което най-вече обича – да е в центъра на вниманието даже и да не е поканен някъде.
Стабилност на западния боен съюз
Първият въпрос в Мюнхен ще бъде стабилността на НАТО. Бившият вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел съобщи преди откриването й: „ Какъв е смисълът и по какъв начин ще действа един боен пакт, в случай че поддръжката се пресмята единствено в пари? “

Той обаче уточни и че е извънредно време Европа да намерения за военна сигурност, която не зависи от това кой седи в Белия дом.

„ Не е казусът Тръмп. Дори и да не завоюва той, може да има доста други политици в Съединени американски щати, които да се съмняват в нуждата да пазят непременно Европа. За тях нуклеарна борба с Русия е немислима в този миг и няма да рискуват такава поради една дребна страна като Украйна. Много по-голям им е Тайван, тъй като там рискът от нуклеарен конфликт е доста по-висок. Затова напъните им са ориентирани към Китай “, изясни социалдемократът.
Независима европейска отбранителна политика
Въпросът за разноските за защита на обособените държави-членки на НАТО, също ще бъде разискван. Консенсусът е, че Европа би трябвало да направи повече за личните си отбранителни качества, без значение от изхода на изборите в Съединени американски щати. Съществуват обаче разнообразни хрумвания за това по какъв начин би трябвало да наподобява тя.

Малко преди конференцията по въпросите на сигурността се разгоря и дискусия за европейския нуклеарен защитителен щит. Ядрените страни в Европа Франция и Англия биха могли да заместят нуклеарния щит на Съединени американски щати, считат последователи на тази тактика. Германия обаче е срещу. Берлин от години не приема поканата на Макрон да се пристъпи към взаимно подсилване на европейската отбрана. След изявлението на Тръмп може да има смяна по този въпрос.
Войната в Украйна
Преди две години украинският президент направи запаметяваща се и прочувствена изява на конференцията по сигурността:

" Ние ще бъдем забравени ", разгласи Володимир Зеленски четири дни преди съветското навлизане в страната му.

Той гневно агитираше за гаранции за сигурност и незабавно след речта си побърза да се върне в Киев. Тази година той ще участва персонално и в Мюнхен, а апелът му за поддръжка стана още по-належащ. Украйна не разполага с оръжия и муниции. Русия има петкратно военно предимство.

Сенатът утвърди пакет от ограничения в поддръжка на Съединени американски щати на обща стойност към 60 милиарда $. Доминираната от републиканците Камара на представителите обаче може да го отхвърли - и към този момент наподобява, че избор по законопроекта изобщо няма да се състои, по воля на ръководителя и корав тръмпист Майк Джонсън.

Европа, от своя страна, няма да е в положение да запълни тази празнота и конференцията в Мюнхен е мястото, на което ще има диалози за това с присъстващи американски сенатори.
Никъде отвън Съединени американски щати няма толкоз доста представители на Съединени американски щати на едно място, както на Мюнхенската конференция по сигурността.
В Мюнхен от българска страна участват министър председателят Денков и външният миниистър Габриел, както и военният министър Тагарев. Те разговаряха с американския външен министър Антъни Блинкен.

Конференцията се организира обичайно в хотел „ Байеришер хоф “. На долния етаж имат достъп публицистите, само че двустранните срещи се вършат по горните етажи на хотела. Провеждат се многочислени двустранни срещи, които от време на време наподобяват на политически бързи срещи.

" Не можете да си визиите какъв брой основателни молби за присъединяване трябваше да отхвърлим заради липса на място ", сподели шефът на конференцията Кристоф Хойсген.

Той обаче отхвърля концепцията за пренасяне на конференцията на още по-голямо място, тъй като в хотел " Байеришер Хоф " всички са принудени да беседват между тях просто заради липса на място.

От три години насам в Мюнхен не са поканени представители на съветското и иранското държавно управление. Според ръководителя на конференцията Хойсген Русия първо би трябвало да се върне към " цивилизацията " и да признае Украйна като страна. А Иран, който поддържа както „ Хамас “, по този начин и бунтовниците хути, не може „ да получи червен килим. "
Израел и Газа
Усилията на политиците, участващи в конференцията, ще са ориентирани и към определяне на трайно помирение в Близкия Изток. Вече има консенсус, че Нетаняху би трябвало да се откаже от атака по суша, само че към този момент няма изгледи той да бъде уверен.

„ Намерението на Нетаняху да победи „ Хамас “ е невероятно за реализиране по този метод. „ Хамас “ не са единствено военно-терористична организация, те са и идеология, те са обществена концепция. За да победиш една концепция, би трябвало просто да дадеш по-добра концепция “, разяснява Зигмар Габриел.

В Мюнхен ще участват израелският президент Ицхак Херцог и външният министър Израел Кац, както и министър-председателят на Палестинската автономност Мохамед Щайе. Очаква се да участват и представители на Катар и Египет - посредници в спора.
Каква роля ще изиграе Китай?
Миналата година в Мюнхен изказването на китайския външен специалист Ван И за пускане на " мирна самодейност " за Украйна беше изненадващо. Малко преди този момент китайският държавен глава и партиен водач Си Цзинпин и съветският президент Владимир Путин се бяха определили като " най-хубави другари ". Съмненията по отношение на сериозността на тази самодейност освен се потвърдиха, само че след това Китай показва поддръжката си за Русия: китайски компании продадоха на Русия подготвени за бойни дейности безпилотни самолети и други оръжейни съставни елементи.

От началото на войната Китай и Индия също по този начин всеобщо купуват петрол и природен газ от Русия, а в този момент Ван, който от лятото на 2023 година още веднъж е външен министър, ще се появи още веднъж в Мюнхен. Според Янка Оертел, специалист по Азия в Европейския съвет за външна политика, той ще отхвърли, че страната му поддържа мощно съветското държавно управление.

В същото време Китай е изправен пред сериозна икономическа рецесия и се стреми да притегли вложители. Това може да промени позицията им във връзка с Украйна. Но не се чака счекчаване по казуса с Тайван. Пекин счита острова за своя територия и заплашва с война, с цел да наложи претенциите си. Изборите в Съединени американски щати през ноември също играят значима роля тук. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР