За 5 юли, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология

...
За 5 юли, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология
Коментари Харесай

Жълт код в четири области, къде да се пазим от градушки и бури

За 5 юли, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде от през днешния ден предизвестие от първа степен - жълт код, за четири области в Югозападна България. Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. 

Тези четири области в Югозападна България, за които на следващия ден ще има жълт сигнален код, са: София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.
.
В тези области ще има краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици и с увеличаване напразно при развиването на купесто-дъждовната облачност. Ще има условия и за градушки. На места, основно в планините, количествата на преваляванията ще са до 20-35 литра на квадратен метър.

Над Западна България към и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има обилни местни превалявания, гръмотевични стихии и градушки, а температурите ще се намалят. 

В утринните часове над източните региони ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб, в Източна България до сдържан вятър от изток. Горещо време с оптимални температури сред 31° и 36°, малко по-ниски в западните региони и по Черноморието, в София 27°-28°.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево. В утринните часове ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа до сдържан вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат сред 25° и 29°. Температурата на морската вода е 24°-26°, по най-северното крайбрежие (около Шабла) по-ниска - към 16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде най-вече слънчево, само че към и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевични стихии. По-интензивни ще са явленията в масивите от Западна България. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 22°, на 2000 метра - към 15°.

В четвъртък в западната половина от страната въздушната маса ще остане неустойчива . Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни превалявания, местни гръмотевични стихии и градушки, а температурите ще са до 30°. Над Източна България ще бъде най-вече слънчево, в низините след обяд ще бъде горещо с дневни температури, достигащи тук-там до към 36°. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, слаб, в Дунавската низина - сдържан.

В петък краткотрайни превалявания и гръмотевици, интензивни в следобедните часове, ще има тук-там в Източна България и в планинските региони. По-голяма е вероятността за местни обилни количества в Североизточна България. Ще духа най-вече сдържан запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са най-вече сред 27° и 32°.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР