За 24 години власт на президента Владимир Путин в Русия

...
За 24 години власт на президента Владимир Путин в Русия
Коментари Харесай

Критик на войната се изправя срещу Путин - истинска или удобна опозиция?

За 24 години власт на президента Владимир Путин в Русия беше унищожена систематичната съпротива, а политическите съперници на Кремъл бяха хвърлени в пандиза, избягаха в самоналожено заточение или, при някои условия, бяха убити.

На идните избори обаче се появява един кандидат за дългогодишната власт на Путин в лицето на Борис Надеждин. Заставайки зад платформа за мир с Украйна, другарски и кооперативни световни връзки и почтени избори, както и за по-справедливо гражданско общество и по-малко страна, той подаде кандидатурата си за президентския пост в сряда.

Кремъл се пробва да омаловажи капацитета на Надеждин да промени изхода от изборите и да попречи на считаната за сигурна победа на Путин - прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков показва пред CNBC: " Не сме склонни да преувеличаваме равнището на поддръжка за господин Надеждин ".

Въпреки това фактът, че той даже се пробва да се кандидатира на избори с антивоенна платформа - и получава известна социална поддръжка - демонстрира, че има вкус към неговите възгледи, а това евентуално ще изнерви Кремъл.

Руските политически анализатори показват, че 60-годишният Надеждин не е политически новобранец или дилетант, а част от съветския политически естаблишмънт - някогашен народен представител, член на политически партии, подкрепящи управлението на Путин при започване на неговата кариера преди повече от две десетилетия.

Кандидатурата му за президентските избори наподобява е толерирана от актуалното политическо управление на Русия и от отговорниците за вътрешната политика в страната, макар опасенията на някои прокремълски деятели, които преди този момент разглеждаха Надеждин като член на систематичната съпротива, осигуряваща воал на политическия плурализъм и легитимност на значително автократичното управление на Русия. Според политически анализатори обаче неговата възходяща известност и популярност в последно време са трансформирали това усещане и в този момент той съставлява предизвикателство и алтернатива за Кремъл с наближаването на изборите.

" Той постоянно е бил срещу войната и сериозен към бойните дейности, само че играеше по разпоредбите и не смееше да оспорва политическото статукво. Беше безусловно част от систематичната съпротива, само че реши да отиде по-далеч ", разяснява съветският политически анализатор Татяна Становая, старши теоретичен помощник в Carnegie Russia Eurasia Center и основател на анализаторската компания R.Politik, пред CNBC. „ Веднага откакто повярва, че хиляди хора стоят зад него или даже стотици хиляди, той реши да играе друга игра. И това въобще не се харесва на наблюдаващите на вътрешната политика. За тях това е подставено лице, това е главоболие и проблем. Сега Надеждин се е трансформирал в предизвикателство ".

Пързаляне по тъничък лед?

Надеждин е добре познато лице в Русия. Бивш народен представител от Държавната дума, той се изявява в известни телевизионни шоу стратегии, в които става прочут с сериозните си възгледи за войната на Русия против Украйна, или това, което Москва назовава " специфична военна интервенция ". Анализаторите обаче означават, че той доста внимава да не прекрачи границите на наскоро признатото законодателство, което трансформира " дискредитирането " на въоръжените сили в престъпно закононарушение и може да докара до отнемане от независимост.

Надеждин печели част от съветската общност и в края на предходната година е номиниран за присъединяване в изборите от дясноцентристката партия " Гражданска самодейност ". Създадена доскоро повече от 10 години, в своя манифест партията декларира, че " задачата ѝ е страната да бъде прислужник на индивида, а не негов стопанин " и прибавя, че желае да възвърне самостоятелните свободи в Русия - свободата на словото и правото на митинг, както и да съживи връзките със Запада. Надеждин е казвал в изявленията, че ще постави завършек на войната с Украйна, която дефинира като " съдбовна неточност ".

Това са смели думи в днешна Русия и самият Надеждин е казвал, че не е сигурен за какво към момента не е задържан поради възгледите си. Особено на фона на обстоятелството, че доста негови поддръжници се подредиха на опашка при минусови температури, с цел да изразят поддръжката си и, което е извънредно значимо, да сложат подписите си в поддръжка на кандидатурата му за присъединяване в изборите на 15-17 март.

Кандидатите, представляващи политически партии в Русия, би трябвало да съберат най-малко 100 000 подписа от най-малко 40 района в Русия, с цел да бъдат позволени до изборите. Путин, който се кандидатира като самостоятелен претендент (за което са нужни най-малко 300 000 подписа), съгласно известията е събрал над 3,5 милиона подписа.

Заобиколен от свои поддръжници и представители на пресата, когато тази седмица показа кандидатурата си пред Централната изборна комисия, Надеждин декларира, че са импортирани 105 000 подписа, макар че съгласно уеб страницата на акцията му са събрани малко над 200 000. Екипът не показва подписи, събрани от съветски жители в чужбина, защото се притеснява, че те ще бъдат отхвърлени.

Централната изборна комисия, която управлява изборните процеси в Русия, в този момент би трябвало да се произнесе дали тези подписи са възможни. Като се има поради поддръжката за Надеждин, това може да се окаже неловко за Кремъл и към този момент се споделят опасения, че изборните органи могат да открият голям брой неточности, което значи, че условност - действителна или не - може да му попречи да взе участие в изборите.

Становая счита, че това е евентуален сюжет:

" Наистина ми е мъчно да си показва, че на Надеждин ще бъде разрешено да взе участие в изборите, това би било доста необичайно ".

По думите ѝ евентуално ЦИК на Русия няма да признае част от подписите, които Надеждин е събрал.

Андраш Тот-Чифра, помощник в програмата " Евразия " в Института за външнополитически проучвания, от своя страна, подчертава пред CNBC, че в този момент Кремъл би трябвало да реши дали да допусне Надеждин до балотаж и опцията той да се показа по-добре от предстоящото при гласуването или да не допусне кандидатурата му, преди да бъдат нанесени действителни вреди на репутацията на сегашният собственик на Кремъл. Дори и да знае, че прекъсването на кандидатурата на Надеждин също може да разпали неодобрение.

" Мнозина спекулираха, и аз мисля с право, че първичната концепция да му се разреши да се кандидатира и да събира подписи, както и да изрази леко антивоенно обръщение в акцията си, е била подбудена от желанието да се покаже какъв брой малко поддръжка има тази позиция в днешна Русия ", споделя Тот-Чифра. " Въпросът е до каква степен считат политическите технолози на Кремъл да разрешат това да продължи и да разрешат Надеждин да бъде включен в бюлетината. Почти съм сигурен, че Кремъл ще проучва тези опасности през тази седмица, до момента в който Централната изборна комисия ревизира подписите “.

Според неговите прогнози евентуално Кремъл счита, че рисковете, свързани с изваждането на Надеждин от изборните описи, са по-малки от тези при допускането му до присъединяване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР