За 21 месеца трябва да транспонираме нова директива за аудио-визуални

...
За 21 месеца трябва да транспонираме нова директива за аудио-визуални
Коментари Харесай

Жотева: Ще има промяна в Закона за радио и телевизия

За 21 месеца би трябвало да транспонираме нова инструкция за аудио-визуални услуги, която да разреши законът да влезе в интернет, като ще обхване всички уеб сайтове с аудио-визуално наличие, сподели пред bTV Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии.
Тя изясни, че уеб страниците се конкурират към този момент с малкия екран и радиото, а младите се осведомят главно посредством мрежата, по тази причина е належащо да се пресекат подправените вести. Жотева бе безапелационна, че това не е цензура, а подкрепяне на положителната публицистика да остане такава.

Предстои огромна смяна в Закона за радио и телевизия, където би трябвало да откри място новата инструкция. Би трябвало да се припознаят уеб страниците като електронни медии и всеки един уебсайт, който съдържа някакво аудио-визуално наличие, да предстои на регулация. Това не може да бъде наречено цензура, просто същите правила ще се прилагат”, сподели тя. " Става въпрос за една Директива за аудио и образните медийни услуги, която Европейски Съюз преди 3 година реши, че тази, която беше призната 2010 година и транспонирана в българското законодателство, е прекомерно остаряла. Последните 3 година 28 страни членки представители на разнообразни организации – малките екрани, неправителствени организации, регулатори и на министерствата на културата, седнаха и написаха нова Директива за аудио и образните медийни услуги, която е доста по-широк обсег, тъй като човечеството към този момент се изнесе в интернет “, добави Бетина Жотева.

По думите й в остарелия закон може да има нов раздел за електронните медии, към който да се включват и уеб страниците. „ Беше уголемен обсегът на аудио-визуалните услуги, да влезе в интернет, където са формите за шерване на видеото, обществените мрежи, уеб страниците, където има аудио-визуална информация, само че написаната не предстои на регулация”, разясни тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР