За 18-а поредна година в столицата е планирано факелно шествие

...
За 18-а поредна година в столицата е планирано факелно шествие
Коментари Харесай

За 18-а поредна година: Луковмарш и антифашистко шествие в София

За 18-а поредна година в столицата е планувано факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш и проведено от националисти. Часове по-рано съперници на проявата демонстрираха под мотото „ Без нацисти по улиците! “.

Българският народен съюз стои зад Луковмарш, а шествието им довечера ще тръгне от пилоните пред НДК и ще бъде под мотото: „ Помни предишното, бори се за бъдещето! “. Националистите настояват на уеб страницата си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков, заяви Нова.

„ Не! “ на фашизма, „ Не! “ на безразличието, „ Не! “ на омразата и „ Не! “ на „ Луков марш “ споделят съперниците на шествието на националистите, организирайки антифашистко шествие, което потегли от градинката пред постройката на някогашната Централна баня. Те настояват, че през предходната година сме станали очевидци на многочислени провокации и физически набези от страна на членове на националистически и неонацистки организации и визират офанзивата над Бургас прайд и „ терористичните закани точно на Нова година “.

В последните две години шествие в памет на военачалник Христо Луков се не разрешава със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От Върховна административна прокуратура (ВАП) оповестиха, че сезира Столична община (СО) и Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) да подхващат съответните ограничения, свързани с опазването на публичния ред и в отбрана на правата и здравето на жителите по време на възможното осъществяване на тъй наречените „ Луковмарш “.

В сходство с пълномощията си и на съображение член 145 ал.1 т.6 от Закона за правосъдната власт, ВАП сезира кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура и шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, в границите на тяхната подготвеност по Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и Закона за министерството на вътрешните работи, да подхващат ограничения за запазване на използваните нормативни наставления, за запазване на публичния ред и отбрана на правата на всички жители в случаи на зародила заплаха по време на възможното осъществяване на тъй наречените „ Луковмарш “.

ВАП следва да бъде известена за взетите решения и подхванатите дейности.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР