За 15-и път навечерието на Деня на Съединението – 6

...
За 15-и път навечерието на Деня на Съединението – 6
Коментари Харесай

XV Фолклорен фестивал „Типченица пее”: Изявяват се около 350 самодейци

За 15-и път навечерието на Деня на Съединението – 6 септември, празнуван и като Ден на селото, в Типченица ще се организира Фолклорният фестивал „ Типченица пее ” . Организатори на събитието са Кметство Типченица и НЧ „ Съзнание-1899 ”, с поддръжката на Община Мездра и на спомоществователи.

Съгласно статута на фестивала, неговите съществени цели са да разпространява българските фолклорни обичаи и традиции , да показа фолклора, културата, традициите, музиката, песните и танците от другите етнографски области в България и да даде опция на самодейните колективи да получат публично самопризнание и да потвърдят, че и през днешния ден фолклорът е неизменима съкровищница на морални полезности , съхранени от предците ни. Право на присъединяване имат любителски групи и самостоятелни реализатори за изворен и обработен танцов и песенен фолклор.

Тазгодишното издание на „ Типченица пее “ е с конкурсен темперамент. Участниците във фестивала ще се съревновават в три раздела: „ Хорове и певчески групи “, „ Индивидуални изпълнители/дуети “ и „ Танцови обединения “, в две възрастови категории – до 15 и над 15 година Техните театрални изяви ще бъдат оценени от жури с ръководител – Йоанна Аспарухова, хореограф, и членове – Тони Яшова, музикален възпитател, и Елеонора Георгиева, ръководител на НЧ „ Съзнание-1899 ”.

Всички участници във фестивала ще получат грамоти за обогатяване и предпазване на българския фолклор. В обособените раздели и възрастови категории ще бъдат присъдени първа, втора и трета премия – плакет, статуетка и орден . Ще бъдат връчени и три специфични парични награди.

Заявки за присъединяване в XV Фолклорен фестивал „ Типченица пее “ са подали към 350 самодейци от 13 обитаеми места в областите Враца и София – Бов, Борован, Враца, Горна Кремена, Девене, Игнатица, Зверино, Казичене, Мизия, Ребърково, Три кладенци, Трудовец и Челопек.

Официалното разкриване на фестивала е в събота, 2 септември, в 12:30 часа на площада в с. Типченица с музикален привет, насочен от Фолклорната група за национални песни при типченското читалище с живописен началник Любомир Гешковски. Следват: водосвет за здраве, отслужен от енорийския духовник на селото отец Васил Николов и приветствия към участниците и гостите на фестивала от кметския наместник Георги Димитров и от ръководителя на НЧ „ Съзнание-1899 “ Елеонора Георгиева.

Гост реализатори на „ Типченица пее 2023 ” ще бъдат неповторимите гласове на Родопа планина – националният артист Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев, Средношколският танцов състав към НЧ „ Просвета 1925 “ – Мездра и музикантът Цветомир Дамянов.

Организаторите най-учтиво ви канят нa XV Фолклорен фестивал „ Типченица пее “ !

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР