За 147% по-скъп детски сок в София, отколкото в Берлин,

...
За 147% по-скъп детски сок в София, отколкото в Берлин,
Коментари Харесай

Децата у нас пият със 147% по-скъп сок от тези в Берлин

За 147% по-скъп детски сок в София, в сравнение с в Берлин, осведоми омбудсманът Мая Манолова, по време на необятна социална полемика под наслов „ Европа на два стандарта при храните - предпазени ли са правата на българските консуматори “, отдадена на разликите в качеството на храните в страните от Западна и Източна Европа.
Това потребителско изследване е за това по какъв начин артикули под една и съща марка, под един и същи бранд се оферират в три европейски столици – Берлин, Виена и София. Изследвани са съставките посочени в етикетите и съпоставяне в цените. Стоките са купени от магазините на една и съща комерсиална верига в три европейски столици. „ Ние направихме лично изследване благодарение на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски артикули - бебешки пюрета, бебешки сокове”, сподели Манолова.

По време на форума тя заяви, че са разкрили няколко продукта. Първият, който показаха беше детско пюре, което в София се предлага с по-висок % рапично олио и с по-висока цена – в границите на 26%. Детски шоколадово-млечен десерт пък при предлагането му на пазара в София съдържа с 1% по-малко шоколад и по-малко мляко – с 3%, само че пък цената му е с 93% по-висока от тази в Берлин и с 16% по-висока от тази във Виена. Установили също по този начин, че има и артикули, които са с идентични съставки, само че със доста по-високи цени в България. „ Като да вземем за пример детски сок, който е с идентични съставки в съпоставяне със същия в Берлин, само че с 147% по-висока цена”, сподели тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР