За 13 млн. евро се продава най-скъпото имение в Германия:

...
За 13 млн. евро се продава най-скъпото имение в Германия:
Коментари Харесай

Тъмната тайна зад най-скъпото имение в Германия

За 13 млн. евро се продава най-скъпото имение в Германия: Villa Glory в Гармиш-Партенкирхен. То е по-луксозно и от къщата на Абрамович в същия град. Glory e благосъстоятелност на украинец, а зад стените му се крие тъмна загадка.

Описанието "луксозно имение " е незадоволително: "Villa Glory " е доста повече. Самото име "Glory " приказва за популярност и величие. Снимките от пространствата красноречиво демонстрират същинската му стойност. "За градежа са били употребявани единствено най-висококачествени и скъпоценни материали ", гласа рекламата, поместена в един интернет-портал за първокласни недвижими парцели. Обявената цена за продажбата на първокласната сграда е близо 13 милиона евро.

Осветителни тела в жанр Рококо красят блестящите зали, мраморните подове ѝ придават чара на италиански благороднически замък. В обзавеждането на имението е взел участие един от най-реномираните експерти по вътрешен дизайн в Мюнхен, се споделя още в обявата. По негова концепция в централното помещение е вграден асансьор, облицован с най-благородно дърво. Това затъмнява по разкош даже имението "Лайтеншльосел " на съветския милиардер Роман Абрамович, което също се намира в Гармиш-Партенкирхен.



Собственикът на луксозната "Villa Glory " не търси непотребна гласност. Името му даже не е вписано в имотния указател и това не е инцидентно.

Младият олигарх Микола Х.

През юни 2010 младият украински парвеню Микола Хута закупил парцел с повърхност 3 700 кв.м. в Гармиш-Партенкирхен, на което считал да построи баснословен замък. 28-годишният наследник на украински поземлен барон платил 3,3 млн. евро за имота.

В края на 2010, директно измежду закупуването на земята в Гармиш, Микола Хута поел и аграрната империя на татко си Иван в Украйна. Името на неговия холдинг е "Mriya ", което на украински значи "мечта ". И в действителност, с "Mriya " изначало са свързани фантазиите за по-добър живот на мнозина украинци. Младият Микола олицетворявал едно ново потомство от земеделски мениджъри, които желали да оползотворят капацитета на плодородния украински чернозем с поддръжката на задграничните вложители.

Бързият триумф на "Mriya "

През 2011 Хута младши излиза с "Mriya " на борсата във Франкфурт на Майн. Търсенето на акции за бързоразвиващия се холдинг било голямо: до 2013 Хута набира капитали в размер на 600 милиона $. Във етапа на нулевите лихви в еврозоната, редица западни вложители били привлечени от обещаваните облаги от 9,5%. За да поддържа борсовия курс на акцията, "Mriya " наемал под аренда все нови и нови земи. Скоро холдингът направлявал големи земеделски площи в Украйна – по-големи от немската провинция Саарланд.



Германски банки и компании също вложили в холдинга, предоставяйки му преференциални заеми и доставяйки голямо количество немски трактори, вършачки и друга съвременна селскостопанска техника. Така били подписани покупко-продажби за 75 милиона евро с немско присъединяване. Сред кредиторите попадали Дойче Банк и провинциалните банки на Берлин и Баден-Вюртемберг.

Как фантазията се трансформира в призрачен сън

После идва шокът: през лятото на 2014 "Mriya " афишира банкрут и не може да обслужва планината от насъбрани задължения в размер на 1,3 милиарда $. Когато незабавно свиканата комисия на кредиторите поема контрола над холдинга, се разкрива голяма машинация.

Оказва се, че "Mriya " още през цялото време е натрупал загуби за милиони, а тлъстите облаги са били единствено на книга - за пред вложителите. "Холдингът постоянно е получавал заплащания за артикули, които в никакъв случай не са съществували. Мениджмънтът непозволено е отклонявал част от парите към авансово основана компания в Кипър, с чиято помощ били разкрасявани статистиките ", споделя днешният финансов шеф на "Mriya " Тон Хулс, който ръководи остатъците от холдинга. Много от него обаче не е останало – земята не е била негова благосъстоятелност, а взета под аренда, а тракторите и вършачките били окрадени още преди кредиторите да се усетят. Микола Хута и неговото семейство пък навреме съумели да се укрият в швейцарския кантон Обвалден.



В Украйна против Хута е заведено дело за злоупотреби, което би могло да го вкара в пандиза за дълго. Според данните на кредиторите, в течение на няколко години фамилията отклонило повече от 200 млн. $ от холдинга благодарение на фирма-пощенска кутия на Вирджинските острови.

Пари от "Mriya " за градежа на "Villa Glory "

Една част от окрадените пари явно са били вложени и в градежа на първокласното имение в Гармиш-Партенкирхен. "Villa Glory " в това време принадлежи на Виктория Хута – брачната половинка на Микола. Тя става собственичка откакто Швейцария отхвърлила молбата на мъжа ѝ за леговище и по този метод подготвила почвата за предаването му на Украйна. Хута безрезултатно се бори против изгонването си пред разнообразни правосъдни инстанции. Предстои швейцарският Административен съд да вземе дефинитивно мнение по въпроса. Съдебният напън против олигарха очевидно го е предиздвикал незабавно да разгласи първокласния парцел в Гармиш за обмен. Малко преди оповестението на правосъдното решение от Швейцария цената на имението беше понижена от 18 на "само " 13 милиона евро.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР