За 11 години прайдът се превърна в ежегодно събитие с

...
За 11 години прайдът се превърна в ежегодно събитие с
Коментари Харесай

Защо има нужда от София прайд повече от всякога

За 11 години прайдът се трансформира в годишно събитие с поддръжка от бизнеса и шоубизнеса и с все по-голяма посещаемост, само че за жал политическият дневен ред, който е главната цел на прайд шествията по целия свят, през последните години не съумява да въобще да напредне

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Неуместно държание

Институциите неглижират закононарушенията от ненавист против хомосексуалните хора
6 юли 2012
" Тук сме, тъй като ни има "

1200 души се събраха на четвъртото шествие за равни права на хомосексуалните хора
18 юни 2011
Общество с кашон на главата

София отбелязва интернационалния ден против хомофобията
17 май 2011
Нали трябваше да е празник на разнообразието?

За поредна година безсмислената нервност заплашва да изкриви смисъла на гей парада
24 юни 2010 За 11-и път тази година в София - на 9 май, събота, ще се организира шествие за равни права на ЛГБТИ хората в България. 12 години след влизането на България в Европейски Съюз и 17 години след началото на проведени дейности за пълноправие, инициирани от първата гей организация в България – " Джемини ", не може да се отхвърли постигнатото досега:

Прайдът се трансформира в годишно събитие с културна и спортна стратегия, с поддръжка от бизнеса и с присъединяване на шоубизнеса. Все повече хора се включват и в самото шествие, което е сигнал, че страхът от това да покажеш, че си друг, отстъпва място на нормалността и свободата да се бориш за правата си.

За страдание обаче политическият дневен ред, който е главната цел на прайд шествията по целия свят, през последните години не съумява да въобще да напредне. А правата, за които този прайд в действителност се бори, са повече от всеки път под въпрос.

В средата на месец май излезе годишното изследване на ILGA Европа (International Lesbian and Gay Association), което изследва политиките и законодателството на 49 европейски страни във връзка с ЛГБТИ хората. За пръв път от доста години насам организацията установи, че през 2017 година освен не е реализиран прогрес, само че и има застоялост, декаданс и утежняване на обстановката в цяла Европа, даже в страни като Холандия, които постоянно са били в авангарда във връзка с човешките права. В изказване организацията показва, че макар големия напредък, реализиран през последното десетилетие, достиженията остават нежни, а популизмът и национализмът могат да имат дълготрайни последици върху живота на ЛГБТИ хората в цяла Европа.

Пропадане

В това проучване България е на 34-о място - с девет места по-назад спрямо 2014 година, като за поредна година няма смяна във връзка с словото и закононарушенията от ненавист, които напълно липсват в законодателството. Липсват и каквито и да е било закони и отбрана във връзка с еднополовите двойки, както и законодателство във връзка с признание на пола и физическата цялост. Последното значимо законодателно достижение е Законът за отбрана от дискриминация, влезнал в действие на 1 януари 2004 година, както и промени в Наказателния кодекс, направени сред 2001 и 2003 година след акция на БГО " Джемини ".

Парадоксално, отвън сухите числа, в България нещата за ЛГБТИ се утежняват от влизането ни в Европейски Съюз насам. През последните години тези процеси се форсират заради редица външни и вътрешни фактори като хибридна агитация, нарастващ популизъм, влошаваща се обществена среда, за което медии и регулаторни органи имат своята роля, както и заради неналичието на политическа ангажираност от огромните партии макар полезностите на европейските политически фамилии, към които принадлежат.

Как обаче се стигна дотук?

Основната наклонност, която все по-изразено се откроява и в Европа, и по света, е настъплението на самоопределящите се като " нелиберални " идеологии и режими, които пробват да подменят общоевропейските полезности, реализирани с сложен консенсус след Втората международна война. Популизмът и национализмът, които са признак на публични разбърквания и социо-икономически процеси, резултат от рецесията от 2008 година, слагат под въпрос демокрацията въобще, а в страни с провалена народна власт като Русия, Унгария и Турция малцинствата и гражданското общество са превърнати в комфортен зложелател и изкупителна жертва. Русия е христоматиен образец за превръщането на ЛГБТИ жителите си в публичен зложелател, както и за систематични преследвания и лишаване на права, които ескалираха до затварянето и мъченията на гей хора в концлагери в Чечня.

Износът на агитация от страна на Русия, както и надигащите се антидемократични настроения нямаше по какъв начин да не се отразят и на България, чиито политически и интелектуални елити по този начин и не съумяха да се отърват от закостенялостта на режима отпреди 10 ноември и от страха да поддържат непопулярни дела, касаещи съществени човешки права и малцинства.

Случилото се към опита за ратификация на Истанбулската спогодба е най-пресният и може би най-жестокият образец за проведена акция, в която ЛГБТИ хората бяха използвани за политически и персонални цели от партии, политици, медии, публични фигури и организации, макар че самата спогодба не касае ЛГБТИ правата, а закрилата на дами и деца.

Фалшивите вести, наукообразните обстоятелства, откровените неистини и даже закани към ЛГБТИ хората дадоха своите резултати - освен Истанбулската спогодба не беше утвърдена, само че и публичният климат се утежни, което неизбежно води до утежняване на качеството на живот на ЛГБТИ хората – боязън от откриване, дискриминация, в това число на работното място, вербална и физическа експанзия. Впечатляващо е, че публичният и институционалният имунитет на страната не проработи при искрено дирижираната и от външни сили офанзива.

В същото време случаите на експанзия против ЛГБТИ събития и неналичието на защитна реакция от страна на институции не са минало. Само в последните месеци имаше опит да бъде неразрешена среща на ЛГБТИ младежи и гей деятели от Американския университет в Благоевград през февруари, както и над 150 закани от ултраси, довели до анулация на събитие на Младежка ЛГБТ организация " Действие " в Пловдив през май.

Организаторите на София прайд пък споделят, че през последния месец на няколко пъти бизнеси са подлагани на напън от страна на крайнодесни групи поради обществената им поддръжка за шествието. Например крайнодесни екстремисти от " Ботев " (Пловдив) са заплашили с принуждение и вандализъм притежателите на клуб в града, където е било планувано да се състои събитие от програмата на София прайд.

Под кордон
Така, въпреки и нито уредниците, нито участниците в шествието да желаят това, " София прайд 2018 " ще се организира още веднъж под засилена защита. И ще бъде предшествано този път от цели 3 протестни контрашествия.

На този декор апелът на Вътрешна македонска революционна организация за възбрана на спокойно и законно шествие за човешки права като " опасност за публичния ред " е повече от неуместно. Инициаторът на позицията - столичният общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, даже сподели информация от Министерство на вътрешните работи, която " потвърждава " какъв брой доста пари и човешки запас отивали за опазването на това " частно празненство ". Е, господин Контрера можеше да изиска за съпоставяне и информация какъв брой човешки и финансов запас да вземем за пример отива за опазването на " частното празненство " на футболните агитки по време на дербитата десетки пъти годишно, както и сметка за вредите от тях, само че не се е сетил евентуално.

София прайд освен би трябвало да има, само че би трябвало да изведе напред и съответни правозащитни претенции за възстановяване на живота на ЛГБТИ хората (виж карето), които да влязат в политическия дневен ред на партиите и ръководещите. Става дума за права, които съперниците на прайда, повтаряйки мантрата " никой не ви пречи да... ", даже не осъзнават, че не са даденост за цяла една група от обществото.

Шествието също по този начин би трябвало да бъде единствено една част от целогодишни дейности и от тактика за възстановяване на законодателната рамка, политиките и обществената среда. Тези дейности не са отговорност единствено на гей деятелите, само че и на партиите и политическите фигури, които се борят за опазване на евроатлантическата ориентировка на България. Защото човешките права не са просто някакво разбиране, което служи за популистка приложимост, а ценностен избор, който всеки би трябвало да направи. За какво (трябва да) се бори София прайд

* Промяна на Наказателния кодекс и въвеждане в него на признацитe " полова ориентировка ", " полова еднаквост " и " полови характерности " в текстовете, които касаят подбудителство към дискриминация, принуждение и ненавист, както и приложимост на принуждение по тези признаци;

* Промяна на Семейния кодекс и узаконяване на фактическото общуване или цивилен съюз за хора както от друг, по този начин и от еднакъв пол;

* Признаване на наставнически права и на двамата сътрудници във връзка с деца, родени в двойка от еднакъв пол;

* Право на осиновяване от двойки от еднакъв пол; право на осиновяване на дете от втори родител в двойка от еднакъв пол;

* Изготвяне на законодателство за признание на пола, учредено на самоопределяне и свободно от условия, които накърняват телесната цялост (като дезинфекция, хирургическа или здравна интервенция);

* Възприемане на политики, които да доведат до възстановяване на обществената среда и до понижаване на словото и закононарушенията от ненавист посредством дейното присъединяване на институциите и посредством дейно правоприлагане и превенция;

* Въвеждане на политики, които да покачат доверието в институциите, с цел да не се опасяват ЛГБТИ хора да подават тъжби за закононарушения и дискриминация против тях в съответните органи;

* Образователни стратегии в учебните заведения за предварителна защита на издевателството над ЛГБТИ младежи;

* Конституционна протекция на ЛГБТИ хората и допълнение на признаците за дискриминация в член 6 от конституцията, съгласно който " не се позволяват никакви ограничавания на правата или привилегии, учредени на раса, националност, етническа принадлежност, пол, генезис, вяра, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално и публично състояние или имуществено положение ", само че липсва симптом " полова ориентировка " ;

* Право на брак за лица от едни и същ пол.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР