За 10 години няма нито един запис от фитосанитарна инспекция

...
За 10 години няма нито един запис от фитосанитарна инспекция
Коментари Харесай

На Капитан Андреево 10 години няма нито един запис от проверка на храни

За 10 години няма нито един запис от фитосанитарна ревизия на граничния пункт “Капитан Андреево”, уточни в сряда аграрният зам.-министър Иван Христанов. Преди броени дни страната иззе взимането на проби за пестициди от частна компания " Евролаб 2011 " и ги повери на Централна лаборатория по химични изпитвания и надзор към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). След този поврат се образуваха километрични опашки на Капитан Андреево. За четвъртък депутати от “Продължаваме промяната” готвят съвещание на комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията, на която ще изслушат по проблема ръководителите на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП).

10 години без камери

" Как може 10 години в пространства на страната, в които се прави надзор, да няма камери и да няма нито един запис. Това е нещо, което нас доста ни тревожи ", сподели Христанов пред бТВ.

Той изясни, че са се пробвали да схванат къде въобще са вързани камерите, само че отговор не им е бил даден.

" Една седмица нашите екипи търсеха къде тъкмо водят кабелите и най-после когато разбрахме, че не можем ние да го установим, поканихме сътрудниците от полицията, те изпратиха екип от ГДБОП да пристигна да ревизира къде тъкмо водят камерите на тези камери ", уточни още зам.-министърът.

Оказало се е, че има 3 камери, наведени надолу, и няма записи. " Тези камери са бутафория, няма нито един запис, нито една минута за последните 10 г.”, добави зам.-министърът.

След тези нарушавания активността по лабораторните проби на влизащите в страната храни е отнета от " Евролаб 2011 ". Едноличен притежател на компанията е Васил Димитров, демонстрира Търговския указател. Самият Димитров разяснява пред медиите, че това е опит за изземане на бизнеса му.

Иван Христанов обаче отвърна, че тази компания ще продължи да работи на пункта, само че не за лабораторни проучвания, а да прави връзка сред документите на превозвачите и лабораторията в София, където продуктите се изследват за наличие на пестициди. Ще бъде извършен конкурс за избор на още оператори, като се чака броят им да нарасне до 5-6 компании.

" Това, че там ще има частни компании, наши близки, са цялостни фантасмагории ", сподели още Христанов.

От думите на зам.-министъра стана ясно, че това е най-сериозният пропускателен пункт, който е сред Азия и Европа, през който минават 2 млн. тона хранителни артикули годишно, от които 1.2 млн. подлежат на надзор. Това са 70 000 камиона за милиарди левове и стока.

Проверка на КПКОНПИ

Зам.-министърът заяви, че от петък насам се е разгоряла сериозна медийна акция против него, в която е била включена и КПКОНПИ. Както Mediapool писа КПКОНПИ заяви, че прави, тъй като не е излезнал от съвета на шефовете на една от компаниите, в която е бил.

“Няма по какъв начин да не си задавам въпроса кой седи зад това нещо, тъй като една дребна компания, както го показват, която прави една лимитирана активност, няма ресурса да извърши сходно нещо. Затова сътрудниците от „ Продължаваме промяната “ към този момент няколко пъти декларират, че тук има нещо по-голямо и, че то е ориентирано към цялата парламентарна група”, сподели Христанов.

Той добави, че ги смущава това, че когато има толкоз тясна точка и когато залозите са толкоз огромни, би трябвало и отговорът да е симетричен.

“Отнемаме ползи, които очевидно на много по-високо равнище, в сравнение с тази компания, биват засегнати”, изясни Христанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР