З апочва Светлата седмица. Според православната традиция тя започва на

...
З апочва Светлата седмица. Според православната традиция тя започва на
Коментари Харесай

Започва Светлата седмица, прославят се светите апостоли и Света Богородица

З апочва Светлата седмица. Според православната традиция тя стартира на втория ден след Великден - време, в което се популяризират светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица приключва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички.

Тя се назовава още и Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, които загатват Христовото Възкресение.

Нарича се и Томина неделя, тъй като в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които бил и деятел Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно обвързвана с името на Тома - един от дванайсете апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал в това предсказание и изискал персонално да се увери, като допре раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението

Христос се явил пред Тома и по този начин той самичък се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му елементарни. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се назовава Томина неделя.

В дните на Светлата седмица

се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Тази седмица е наситена и с момински празници, измежду които максимален е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица се извършват два обичая, които се вършат за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка, бродници и неприятни заболявания.

Често през тази седмица стопанките наново боядисвали яйца, които раздавали за душите на умряли близки. Това е по този начин, тъй като съгласно антично вярване, раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР