Юруш на пазар в Турция! Левът вече се разменя за

...
Юруш на пазар в Турция! Левът вече се разменя за
Коментари Харесай

Юруш на пазар в Турция! Левът вече се разменя за…


Юруш на пазар в Турция! Левът към този момент се разменя за 16 лири. Инфлацията ще пораства до май, турската централна банка увеличи главния лихвен % на 40 на 100.
Централната банка на Турция изненада
в четвъртък финансовия пазар с по-голямо от предстоящото покачване на лихвите, с цели 5 на 100 до 40% в шестото следващо повишаване при нов шеф и смяната в политиката клед президентските избори в страната.

Банката обаче алармира, че темпото на стягане на паричната политика ще се забави, като цикълът на стягане
ще бъде приключен за къс интервал.
„ Текущото равнище на парични ограничавания е доста покрай равнището, належащо за установяване на курс на дезинфлация “, се споделя в изказване на Централната банка на Република Турция (CBRT).

Според последните данни на Турския статистически институт (TurkStat), годишната инфлация в Турция се намали нищожно до 61,36% през октомври от деветмесечен връх от 61,53% през септември.
„ Основната инфлация през октомври
остава в сходство с вероятностите, показани в последния отчет за инфлацията. Съществуващото равнище на вътрешното търсене, непостоянството в инфлацията на услугите и геополитическите опасности поддържат инфлационния напън жив. От друга страна, последните знаци сочат че вътрешното търсене е почнало да понижава, защото стягането на паричната политика се отразява във финансовите условия “,
обявиха от централната банка.
Банката, в последния си тримесечен доклад за инфлацията за годината по-рано този месец, ревизира своите прогнози за инфлацията в края на годината нагоре за тази и идната година.

Очаква инфлацията да нарасне от към 61,4% предишния месец до връх от 70%-75% през май, преди да спадне до към 36%
до края на идната година.
„ Поставянето под надзор на високата и нестабилна инфлация ще бъде дълъг и сложен развой.
Ще продължим да използваме
всички налични принадлежности по съдбоносен метод, с цел да осигурим дезинфлация “, съобщи шефът на банката Хафизе Гайе Еркан.
„ Наистина впечатляващ ход на централната банка…
изпреварващ упованията “, означи икономистът за нововъзникващите пазари Тимъти Аш.

Президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо сподели пред Ройтерс, че курсът на Турция „ ще би трябвало да остане на високо равнище за много дълго време,
с цел да възвърне в действителност доверието “.
След изказването лирата през днешния ден се разменя за към 28,88 TL по отношение на $ и 31,54 TL по отношение на еврото.

Според формалният куррс на Българска народна банка, през днешния ден една турска лира се разменя за 6.24 ст., до момента в който левче към този момент е 16 лири.
Предишната политика на банката за
понижаване на лихвените проценти на фона на висока инфлация беше съпроводена от рязък спад на лирата през 2021 година, след което държавното управление вкара скица, която пази депозитите в лири от обезценяване на валутата.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган
избра някогашната банкерка от Уолстрийт Еркан за началник на централната банка след преизбирането му през май.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР