Юрий Чайка е генералният прокурор на Руската федерация. Повече от

...
Юрий Чайка е генералният прокурор на Руската федерация. Повече от
Коментари Харесай

Юрий Чайка – Прокурорът на Русия

Юрий Чайка е генералният прокурор на Руската федерация. Повече от 20 години той заема високи постове в най-висшите ешалони на властта. Дейността на генералния прокурор от време на време е разтърсвана от кавги, само че те не се отразяват на увереността му да продължи кариерата си. Чайка бе на двудневна публична аудиенция в България по покана на българския основен прокурор Сотир Цацаров.

Юрий Чайка дойде в България на 18 септември, понеделник. Това е първата му аудиенция у нас, откогато през 2006 година заема поста на обвинител №1 на Руската федерация. Посещението е в границите на двустранно съглашение, подписано още по времето на Борис Велчев, в което се плануват годишни визити на прокурори от двете страни. Цацаров към този момент бе на посещаване в Русия през май 2015 година По време на визитата си у нас Чайка организира попредица срещи на високо ниво, измежду които с премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и с Патриарх Неофит. Още в понеделник Чайка подписа с основния прокурор Сотир Цацаров стратегия за съдействие сред двете институции за интервала 2017 – 2019 година Основните тематики, по които прокурорите от двете страни ще обменят на практика опит, са противопоставяне на тероризма, битка с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противопоставяне на транснационалната проведена престъпност.

Юрий Чайка е роден на 21 май 1951 година в гр. Николаевск-на-Амур, Хабарски регион. Баща му Яков Михайлович работи като секретар на Николаевския градски комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. Майка му Мария Ивановна е учителка по математика, а по-късно става и шеф на учебното заведение. Бъдещият общоприет прокурор на Руската федерация е най-малкият наследник в фамилията. Той има трима по-големи братя и сестри.

Завършва локалното учебно заведение, след което е признат в корабостроителния факултет на Политехническия институт. След година и половина образование той се отхвърля от гимназията и стартира работа като електротехник в корабостроителницата. От 1970 до 1972 година служи в Съветската войска, а по-късно взема решение да приключи висшето си обучение и влиза в юридическия факултет на Свердловския институт. От 1976 година стартира стаж в прокуратурата, като поредно минава през длъжностите следовател и заместник-районен прокурор в Иркутска област. През 1983 година оглавява Следствения отдел в Източно-сибирската транспортна прокуратура. През 1992 година Юрий Чайка застава отпред на прокуратурата в Иркутск.

По това време Чайка се среща с Юрий Скуратов, който, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, заема поста общоприет прокурор на Руската федерация. Това другарство играе основна роля в кариерата на Чайка. Скуратов му оказва помощ да се издигне от позицията на елементарен следовател до по-висок сан в съветската прокуратура и да остане в системата в продължение на доста години. През 1995 година Юрий Чайка заема длъжността на първи заместител на основния прокурор на Руската федерация.

Става министър на правораздаването на Русия и заема този пост в интервала 1999-2006 година После Чайка е препоръчан за общоприет прокурор и наследява на поста Владимир Устинов. По процедура генералният прокурор на Русия се избира по предложение на президента от Съвета на федерациите, от горната камара на Народното събрание. Сега Чайка е общоприет прокурор на Русия към този момент трети мандат. Многократно е награждаван за заслуги, има редица ордени и оценки, както и сан на държавен консултант по правораздаване.

Личният живот на Юрий Чайка е постоянен и спокоен. В началото на кариерата си като прокурор той среща бъдещата си брачна половинка Елена, за която се дами през 1974 година По обучение тя е учителка, само че след раждането на двете им деца изоставя кариерата и се посвещава напълно на фамилията си.

Юрий и Елена имат двама синове – Артьом и Игор, родени надлежно през 1975 и 1988 година Имената им, както и на самия Юрий, са били замесвани в кавги, свързани с противозаконна активност и съмнителни приходи. Обвиненията обаче остават недоказани. Синовете на Чайка следват стъпките на татко си и през днешния ден са юристи. Те са създатели на няколко компании, които ръководят.

В битка с корупцията

В едно от своите изявленията Чайка споделя, че от януари 2013 година законът дава повече пълномощия на съветската прокуратура за битка с корупцията. За към 4 години прокуратурата е съумяла да инициира 600 процедури за надзор над разноските на служителите, а в съда внася повече от 30 желае за изземане на имущество, добито с укрити приходи. Общата стойност на исковете е за 300 милиона рубли (4,2 млн. евро). Съдът към този момент се е произнесъл позитивно по 12 от исковете за суми над 100 милиона рубли (1,4 млн. евро).

Установихме и другарски връзки

С Юрий Чайка имаме както положителни професионални връзки, по този начин установихме и положителни другарски такива.

Сотир Цацаров, основен прокурор на Република България

Визитата е обръщение за доброжелателност

Не мога да кажа нищо съответно за Чайка, само че сходен вид срещи и визити са в областта на нормалността на междудържавните връзки и би трябвало да се поддържат. Това, че основният прокурор на една велика страна е признат и от Бойко Борисов, е обикновено обръщение към Русия за това, че българският народ е доброжелателен и че България желае да развива връзки с Русия в 21 век. Още повече, че на срещите се разискват закани, свързани с България, Русия и района.

Светлана Шаренкова, Председател на Форум “България – Русия ”

Той е тестван човек

Смятам, че управляващите станаха доста внимателни в последно време. Чайка е тестван, защото заема доста значима служба – общоприет прокурор. Ако имаше нещо неправилно, неприятно или незаконно при него, те щяха по-тихичко да го реалокират. Дори не да го санкционират, а да го пратят на друга висока служба, само че да го махнат от тази.

Едуард Лимонов, публицист

Генералният прокурор е мощна фигура

Чайка е назначен законно по предложение на президента. На Запад номинацията щеше бъде съпроводена от всевъзможни полемики в медиите, само че в Русия това е алегорично. Нашият основен прокурор взема решение по-малко, в сравнение с във всяка друга страна, само че в действителност той е мощна фигура.

Сергей Пашин, някогашен федерален арбитър
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР