Юни 2022 г. за голяма част от Европа е бил

...
Юни 2022 г. за голяма част от Европа е бил
Коментари Харесай

Юни 2022 г. – трети най-топъл в историята, рекордно малко морски лед в Антарктида

Юни 2022 година за огромна част от Европа е бил със забележителна позитивна особеност, като горещите талази са сложили редица температурни върхове и са задълбочили сушата в Италия, както и в някои региони на Испания и Португалия. Рекордно топъл юни е бил регистриран в Сан Антонио, Тексас. По-студено от нормите е било тук-там в Южна Америка, Източна Австралия и в Южна Африка.  

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S), междинната температура на въздуха през юни 2022 година в световен проект е с 0,48°C по-висока по отношение на предходния климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и месецът е бил с 0,31°C по-топъл от актуалният климатологичен интервал 1991 – 2020 г.  Според тази температурна особеност тазгодишният юни е третият най-топъл месец „ юни “ от 1979 година , след като има данни по този способ (Фиг. 1). Водачи в тази ранглиста са 2020 и 2019 година, когато аномалията е била по-голяма от тазгодишната, само че с по-малко от 0,1°C и, както е всекидневно за съвремието от 2000 година насам, е имало единствено една година с поднормен юни – 2009 година, като негативната особеност в безспорна стойност е незначителна от порядъка на 0,05°C.  За последните 10 година световната междинна температура през юни се е повишила с 0,17°C. 


Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за юни 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

По света

Няма да изненадаме някого като кажем, че множеството места по Земята още веднъж са със междинни температури над нормата. С най-голяма позитивна особеност се отличават някои елементи на Антарктида, където макар разгара на зимата наднормеността в някои точки надвишава 10°C. С огромни месечни температурни аномалии се открояват и северните елементи на Западен Сибир и Канадския архипелаг. Рекордно топъл юни е регистриран в Сан Антонио, Тексас. Старият връх от 2011 година е усъвършенстван с цели 0,5°C. Този връх се разяснява от локалните метеоролози и един от тях Ерик Бергер споделя: 

„ От метеорологична и климатологична позиция това в действителност е доста усъвършенстване на върха. Повишаването на температурите може да се отдаде и на резултатите от изменението на климата. Остров Галвестън усъвършенства върха си във връзка с междинната месечна температура през юни с повече от 1°C, което демонстрира повишението на температурите в Мексиканския залив “. 

През юни 2022 година мястото с най-голяма негативна особеност във връзка с междинните температури е Западна Антарктида. С по-малки негативни аномалии се открояват и някои региони на Гренландия, по-голямата част от Южна Америка и най-много Аржентина, Южна Африка и източна Австралия и Източна Азия. 


Фигура 2. Отклонение на междинната температура на въздуха за юни 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

Температурите на въздуха над океанската повърхнина са преобладаващо по-високи от междинните. Продължават поднормените условия в тропическия и субтропичен източен Тихи океан на юг от Екватора. Причината е продължаващата към този момент съвсем две години Ла Ниня.  

Последните прогностични модели демонстрират, че в края на лятото и през множеството есенни месеци, можем да чакаме още веднъж Ла Ниня и то със стабилен % на възможност към 60, което от своя страна би могло да значи по-голяма възможност за време през есента близо до това, което имахме през миналите две години. Със започване на зимния сезон нараства вероятността за неутрална фаза, като вероятността за такова събитие е към и над 50%. С огромна възможност може да се каже, че през тези месеци ще имаме по-различно развиване на времето, за разлика от миналите две години, когато властваше Ла Ниня. Разбира се, това са прогностични сюжети и колкото по-далеч във времето са предстоящите събития, толкоз вероятността за неточност в изчисленията на модела са по-големи. 


Фигура 3. Вероятностна прогноза за случваемост на ENSO – Ел Ниньо (червено), Ла Ниня (синьо) и неутрално (сиво) – от пролетта на 2022 година до зимата 2022 – 2023 г .     Източник: 

В Европа

В Европа юни 2022 година е бил с позитивна особеност на междинните температури, възлизаща на 2,05°C по-висока по отношение на нормата за интервала 1981 – 2010 година При съпоставяне с новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година превишението на нормата е 1,57°C.  За последните 10 година междинните температури в Европа са се повишили с близо половин градус – 0,48 ° C . Тазгодишният юни е с сходна на особеност на миналогодишния юни и е с към 3 десети по-хладен от най-топлия юни досега, регистриран през 2019 година През новия век имаме единствено два по-студени от нормата юни – през 2001 и 2004 г. 

В районен проект за съвсем целия континента са присъщи по-високи от междинните температурни условия (Фиг. 4). Регионите с негативни аномалии са относително малко  и са ситуирани главно в периферията на континента – в Западна Русия, Централна Турция, западните региони на Пиренейския полуостров, в Ирландия и Исландия. 


Фигура 4. Отклонение на междинната температура на въздуха за юни 2021 година, по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF.

С огромна позитивна особеност се открояват доста региони на Франция, Испания и Италия, където няколко горещи талази през месеца покачиха оптималните температури в тази част на Европа над 40°C. В доста станции в тези райони са счупени дневните върхове за оптимални температури, а в някои от тях, като Неапол и Флоренция, даже и за месеца. Тези горещи талази идват след топъл месец май в района и това в допълнение утежни ситуацията с намаляващите водни ресурси. В Централна и Северна Италия тежката суша, почнала още в края на предходната година, се оприличава като една от най-тежките в историята на страната, довела до фрапантно понижаване на водните количества в река По и нейните притоци. За последните 15 година това е четвърти следващ интервал с рисково засушаване, като през 2007, 2012, 2017 година провалите от сушата не са били с такива размери, както през тази година. 

В България

В България, за огромна част от страната, месец юни 2022 година беше по-топъл от нормалното. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции в множеството региони, позитивната особеност по отношение на интервала 1981 – 2010 година е сред 0,5 и 2 °C. По-близки до нормата, а тук-там и даже с негативно отклоняване, са междинните месечни температури – тук-там в южните и югоизточните региони. Би могло да се заключи, че шестият месец от годината е с по-голяма месечна особеност в Северна България и планините, до момента в който в южната част от страната аномалиите не са огромни. 

През юни множеството календарни дни са били с позитивна особеност, само че най-голямо отклоняване имаме на 30 юни, когато в множеството обитаеми места са маркирани и месечните максимуми – в най-топлите точки до 36 – 37 °C. По-компактен, студен интервал имахме в края на първото и при започване на второто десетдневие, когато паднаха и главните превалявания за месеца. На връх Мусала, даже преваля сняг. Характерните за юни мощни гръмотевични стихии, интензивни превалявания, градушки имаше и тази година, само че като цяло тяхната случваемост в по-голямата част на страната, и изключително в Северна България, бяха под междинните. Въпреки това не липсваха рискови прояви на времето – местни наводнения, тук-там разрушена инфраструктура, а съгласно информация и фрагменти в медиите – и торнадо край Ямбол. 

Тазгодишният юни е по-топъл от нормалното, само че аномалията е надалеч от най-топлите месеци юни досега в нашата страна. Едни от най-топлите месеци юни са се случили през 2012, 2007 и 2003 година (Фиг. 5). Както се вижда на графиката, през новото столетие не липсват и студени юни. За разлика от аномалиите в световен проект (Фиг. 1), има единствено 2 години с по-хладен юни от началото на века, то в нашата страна имаме цели 9 години с негативни аномалии на междинната температура по отношение на нормите за интервала 1981 – 2010 г. 


Фигура 5. Отклонение на междинната температура на въздуха в България за юни 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: www.stringmeteo.com

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за юни 2022 година е била 6% по-малко от междинната за 1981 – 2010 година За последните 6 години това е най-близката стойност до междинното за юни. С минимум лед за последните 44 години се открояват 2016 година, следвана от 2019, 2020 и 2010 година, като е надалеч от рекордно ниската повърхност през 2016 и 2019 година Най-много лед през този интервал е регистриран през 1982, 1981 и 1979 година С оглед повишаващите се температури не е изненада, че последната година с по-голяма повърхност с арктичен лед от естественото е записана през далечната 1996 година или  към този момент 26 години площта на леда в Арктика е към и по-малко по повърхност по отношение на междинните равнища за интервала 1981 – 2010 г. 


Фигура 6. Отклонение в % на концентрацията с морски арктичен лед повърхност през юни 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF.

Сезонното размразяване на морската ледена завивка в Северното полукълбо продължи с високи скорости и през юни, като зад полярния кръг през по-голямата част на месеца Слънцето не залязва през цялото денонощие. В районен проект, в множеството арктични морета, концентрацията на морски лед е под междинната (Фиг. 6). Изключение вършат Канадският архипелаг и северните елементи на Гренландия. 

В Антарктика през юни 2022 година площите с морския лед са били с 8% под междинните за интервала 1981 – 2010 година По този индикатор юни 2020 година е бил с рекордно дребна повърхност на антарктическия лед за последните 44 години, откогато се вършат наблюдения по този способ. За Антарктика това е изключение от правилото, тъй като в района за интервала 1991 – 2020 година междинната повърхност освен, че не е намаляла, само че се е нараснала по отношение на междинните площи за интервала 1981 – 2010 година Затова не е изненада, че годините с най-голяма повърхност са през 2014, 2015 и 2010 г. 

Все отново би трябвало да се означи, че през последните 6 години, като се изключи 2021 година, всички записи са с повърхност под междинните. Голямата негативна особеност за месец юни е в синхрон с огромната позитивна особеност на междинните температури за огромна част от Антарктида и продължава една наклонност почнала още през ноември 2021 година на месеци с огромни негативни аномалии във връзка с междинните площи с антарктически лед.


Фигура 7. Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед повърхност през юни 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 г. Източник: C3S/ECMWF.

Картата на аномалиите в концентрацията на морски лед за юни 2022 година демонстрира концентрации под междинните в множеството прибрежни морета – от моретата на Амундсен, и Белингсхаузен по продължение на Западна Антарктида, до северното море на Уедъл и по-на изток до бранша на Индийския океан по крайбрежието на Източна Антарктида (Фиг. 7). Концентрациите на морски лед над междинните се следят в северната част на море Рос и в бранша на Западния Тихи океан. 

През юни 2022 година се следи повишение на стойностите на позитивните аномалии в световен аспект. Горещите талази в доста елементи на Северното полукълбо сложиха под стрес здравето и стопанската система на редица райони. За понижаване на риска от здравословни проблеми, както и за по-добро действие на индустриалната активност в разнообразни браншове на стопанската система, се постанова потреблението на климатици, в резултат на което се покачва потреблението на електрическа енергия. Например в някои провинции на Китай по време на гореща вълна са достигнати рекордни равнища на ползване на електрическа енергия. За по-голямата активност, повсеместност и дълготрайност на горещите талази множеството климатолози и метеоролози са на мнение, че те са резултат от настъпващите климатични промени и за ограничение на вредите от тях, би трябвало да се ползват направените проекти за адаптация 

Автор: Д-р Симеон Матев / Климатека

Д-р Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, в катедра „ Климатология, Хидрология и Геоморфология “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

В обявата са употребявани материали от:

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-march-2022 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-march -2022 
  3. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  4. https://www.houstonpublicmedia.org/articles/news/weather/2022/07/01/428096/june-2022-was-the-hottest-june-in-houston-history/
  5. https://www.theguardian.com/environment/2022/jun/17/weather-tracker-heatwave-europe-summer-solstice-temperatures-france-spain
  6. https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2022/06/28/record-heat-europe-italy-rome-scandinavia/
  7. www.stringmeteo.com
  8. http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР