ЮНЕСКО включва древни руини близо до град Йерихон на Западния бряг като обект на световното наследство

...
Конференция на ООН гласува в неделя да включи праисторическите руини
Коментари Харесай

Конференция на ООН гласува в неделя да включи праисторическите руини близо до древния град Йерихон на Западния бряг като обект на световното наследство в Палестина, решение, което вероятно ще разгневи Израел, който контролира територията и не признава палестинска държава.

Йерихон е един от най-старите постоянно обитавани градове на земята и е в част от окупирания от Израел Западен бряг, който се управлява от международно признатата Палестинска власт. Списъкът се отнася до близкия археологически обект Tell es-Sultan, който съдържа праисторически руини, датиращи от деветото хилядолетие пр.н.е. и е извън самия древен град.

Решението беше взето на среща на Комитета за световно наследство на ООН в Рияд, Саудитска Арабия, под егидата на Организацията на ООН за образование, наука и култура, ЮНЕСКО.

Израел се оттегля ЮНЕСКО през 2019 г., обвинявайки го, че е предубеден срещу него и че намалява връзката му със Светите земи. Израел също възрази срещу приемането от ЮНЕСКО на Палестина като страна-член през 2011 г. Но Израел остава страна по Конвенцията за световното наследство и изпрати делегация на срещата в Рияд.

Израел превзе Западния бряг, заедно с Газа и Източен Йерусалим, в Близкоизточната война от 1967 г. Палестинците искат и трите територии за своя бъдеща държава. Израел гледа на Западния бряг като на библейско и културно сърце на еврейския народ.

Повече от десетилетие не е имало сериозни или съществени мирни преговори и в момента Израел се ръководи от най-националистическото и религиозно правителство в своята история, което прави всяко движение към палестинска държавност е почти невъобразимо.

Съвременният град Йерихон е основна привлекателност за туризма в палестинските територии, както поради своите исторически места, така и поради близостта си до Мъртво море. През 2021 г. палестинската администрация разкри основни ремонти на една от най-големите мозайки в Близкия изток, в дворец в Йерихон, датиращ от 8-ми век.

Тел ес-Султан, могила с овална форма, съдържа доказателства за една от първите известни села на човечеството и важен град от бронзовата епоха, датиращ от 2600 г. пр.н.е. Намира се на около 2 километра (1,2 мили) от останките на първия град Йерихон, който съдържа руини от значение за еврейската история, включително синагога, датираща от първи век пр.н.е.

ЮНЕСКО, което се отнася за мястото като Древен Йерихон/Тел ес-Султан, положи усилия да изясни, че двете са различни.

„Имотът, предложен за номинация, е праисторическият археологически обект Тел ес-Султан, разположен извън античния обект на Йерихон,“ Ернесто Отоне, асистент на ЮНЕСКО генерален директор, каза по време на срещата за обсъждане на обекта.

„По-късните исторически развития, които обхващат хилядолетия и са демонстрирани от материални останки отвъд границите на Тел ас-Султан, представляват богат културен контекст, заслужаващ исторически интерес и опазване, обхващащо, между другото, еврейско и християнско наследство. Това обаче не е фокусът на предложената номинация.“

Историческото наследство отдавна е сред многото горещи точки в израелско-палестинския конфликт, като и двете страни използват археология и консервация, за да демонстрират това, което според тях е тяхната собствена уникална връзка с Светата земя.

Палестинската власт, призната преди десетилетие от Обединените нации като държава наблюдател, която не е член, приветства определянето на Тел ес-Султан.

Президентът Махмуд Абас каза в изявление, че това „свидетелства за автентичността и историята на палестинския народ", добавяйки, че „държавата Палестина се е ангажирала да запази този уникален обект в полза на човечеството."

Няма коментар от Израел.

Базираната в Париж ЮНЕСКО започна Списъкът на световното наследство през 1978 г. Той включва широк набор от над 1000 обекта - от Акропола в Атина до Великата китайска стена - номинирани от съответните им нации.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР