ЮНЕСКО ще разгледа следващата седмица молбата на Сърбия за вписване

...
ЮНЕСКО ще разгледа следващата седмица молбата на Сърбия за вписване
Коментари Харесай

Сърбия иска да запише ракията си в световното наследство

ЮНЕСКО ще прегледа идната седмица молбата на Сърбия за регистриране на сливовицата в листата на международното завещание. В документите по кандидатстването се споделя, че Белград е изискал да бъдат приети сръбските обичаи на произвеждане и културата на консумация на тази спиртна напитка, която в редица източноевропейски страни се счита за национално благосъстояние.

 
Популярността на сливовицата е обвързвана с известността на плода, от който се прави. Сливата заема доста значимо място в сръбската етнология и социология на всекидневния живот, в историята на страната. Сърбите не са свързани толкоз тясно с никой различен плод както със сливата. В предишното преди да построят къща, първо засаждали сливово дърво. Гледали дали ще даде плод и в случай че даде, значи земята е чиста, здрава, от време на време и свещена. И тогава хората започвали да строят къща на това място.
Илия Малович, социолог, създател на блога " Ракията, съществени насоки "

Решението по кандидатурата на Белград би трябвало да бъде взето от Междуправителствения комитет за запазване на нематериалното културно завещание на годишната му среща в Рабат. Преди това сръбската сливовица получи обособена сертификация в Европейски Съюз като вид ракия със предпазен географски генезис. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР