ЮНЕСКО разрешава строителството на спортни съоръжения в Пирин, но препоръчва

...
ЮНЕСКО разрешава строителството на спортни съоръжения в Пирин, но препоръчва
Коментари Харесай

Валери Симеонов: ЮНЕСКО разреши строителство на спортни съоръжения в Пирин

ЮНЕСКО позволява строителството на спортни уреди в Пирин, само че предлага държавното управление да се въздържа от нови решения преди Върховният административен съд (ВАС) да постанови законно ли е настояването на природозащитниците за цялостна екооценка на новия проект за ръководство на естествения парк, при градеж на втори въжен превоз.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов, който показа позицията на страната ни в Бахрейн на 42-та сесия на ЮНЕСКО.
Казусът за парк " Пирин " бе включен в дневния ред, защото естествения парк попада под закрилата на международната организация.

Единодушно, с 21 гласа " за ", ЮНЕСКО разпореди на България да извърши решението на държавното управление от 29 декември предходната година, с което се дава позволение за строителство на ски уреди в Национален парк " Пирин ".

" Оттук нататък желая да видя причините на всички тези, които разнасят големи плакати " Да спасим Пирин " и да видя на какво ще се базират, откакто в този момент към този момент всички членове на ЮНЕСКО поддържаха решението на държавното управление ", съобщи Симеонов.

Друго решение на ЮНЕСКО планува да не се прави цялостна екологична оценка на " Пирин ", а единствено на обособените устройствени проекти.

" С други думи, в случай че, живот и здраве, концесионерът към момента не се е отказал и реши да прави втори въжен превоз на Банско, този този въжен превоз ще бъде подложен на екологична оценка, както се изисква от законите на страната и както се изисква и от рекомендациите на ЮНЕСКО, само че единствено на самия въжен превоз, а не на цялата планина ", пояснява Симеонов.

Последната дума обаче е на Върховния административен съд, който би трябвало да реши дали да удостовери решението на по долната инстанция за наложителна екооценка на планината при градеж на ски уреди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР