ЮНЕСКО отново избра България за център за живото културно наследство.

...
ЮНЕСКО отново избра България за център за живото културно наследство.
Коментари Харесай

ЮНЕСКО отново избра България за център за опазване на живото културно наследство

ЮНЕСКО още веднъж избра България за център за живото културно завещание . Това се случи по време на 42-ата сесия на Генералната конференция, когато министърът на културата на нашата страна Кръстю Кръстев и помощник генералният шеф на ЮНЕСКО за просвета Ернесто Отоне подписаха Споразумение за продължение за нов 8-годишен интервал на активността на Регионален център – София – ЮНЕСКО. Центърът се ръководи напълно от български екип и е един от 8-те в света с „ Категория 2 “ , чиято задача е опазването на нематериалното културно завещание на човечеството .

„ За мен и за екипа на Регионалния център това е значимо самопризнание за добре свършена работа. Но и огромна отговорност – в идващите няколко години пред нас стоят доста и основни задания. Вярвам, че с нужните старания и упорита работа ще продължим да способстваме за това живото завещание в района на Югоизточна Европа да стои наедно с останалите на международната карта ” , показа Ирена Тодорова, изпълнителен шеф на Регионален център – София – ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО. Снимка: МК

В рамките на 42-ата сесия на ЮНЕСКО в Париж Ирена Тодорова и Ернесто Отоне подписаха Меморандум за съдействие сред двете организации . Отоне получи и специфичния плакет на Регионалния център за принос в опазването на нематериалното културно завещание, който му бе връчен от министър Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова.

Генералната конференция се организира в Централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция, от 7 до 22 ноември 2023 година. На нея участват всички страни членки на организацията. В българската делегация, водена от министър Кръстю Кръстев, са зам.-министърът на културата Амелия Гешева , както и Перса-Анна Накова , парламентарен секретар в Министерството на културата. Събитието се организира на всеки две години и дефинира политиките, стратегиите и бюджета на ЮНЕСК О.

Регионален център – София – ЮНЕСКО е открит публично в София на 20 февруари 2012 година Съучредители са Министерството на културата на Република България, Министерство на външните работи на Република България и Българската академия на науките. Центърът се финансира целево от българската страна, като за задачата е основан специфичен член в националния Закон за културно завещание.

Мисия на Центъра е да предизвиква дейното съдействие в региона на нематериалното културно завещание на национално, районно и интернационално равнище, както и да инициира и реализира начинания за запазване и разпространение на нематериалното културно завещание на страните от Югоизточна Европа, чрез образования, шерване на положителни практики и други. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР