ЮНЕСКО извади локациите в Ливърпул от своя списък на световното

...
ЮНЕСКО извади локациите в Ливърпул от своя списък на световното
Коментари Харесай

Ливърпул загуби статута си на световно наследство на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО извади локациите в Ливърпул от своя лист на международното културно и естествено завещание поради терзания за развиването на английския град, най-много във връзка с неговата известна брегова линия, съобщи „ Ню Йорк Таймс “.

Решението е било взето в китайския град Фуджоу след скрито гласоподаване от комитета на органа на Организация на обединените нации, който по-рано през годината гласоподава в поддръжка на рекомендацията да лиши Ливърпул от статута му на международно завещание.

В отчет, оповестен през юни от комисията, се показва „ надълбоко страдание “ и се споделя, че събитията в града и на неговата брегова линия са „ довели до съществено утежняване и необратима загуба на атрибути “, както и до „ забележителна загуба на неговата достоверност и целокупност “.

Статутът бе добит през 2004 година като самопризнание за комерсиалната и морската история на града, отразена в архитектурата.

От ЮНЕСКО настояват, че брегът на Ливърпул е погубен от нови здания, в това число новия стадион на футболния клуб „ Евертън “, чието създаване коства 500 млн. паунда. Решението е позорен удар за града, който е третото място, изгубило статута си, от близо 50 години насам, написа „ Гардиън “.

Другите обекти, излезли от листата през последните десетилетия, са арабското светилище на Орикс през 2007 година и долината Елба в немския град Дрезден през 2009 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР