ЮНЕСКО и Министерството на околната среда и водите признаха заслугите

...
ЮНЕСКО и Министерството на околната среда и водите признаха заслугите
Коментари Харесай

Карлово получи Сертификат за Централен Балкан от ЮНЕСКО

ЮНЕСКО и Министерството на околната среда и водите признаха заслугите на община Карлово като заинтригувана страна в развиването на Национален парк " Централен Балкан ". Оценката е във връзка оповестяването на предпазената територия за биосферен резерват. Тя бе изразена с писмо от министъра на околната среда и водите до кмета на община Карлово. В него Нено Димов осведоми Емил Кабаиванов, че според решенията от 29-та сесия на Съвета на Програмата „ Човек и биосфера “, провела се в централата на ЮНЕСКО в Париж, „ Централен Балкан “ е разгласен за един от четирите нови български биосферни парка. В същото време шефът на Програма МАВ – ICC Цюнли Хан показва поздравления към заинтригуваните за развиването на предпазената територия страни, каквато е община Карлово. Към писмото е прибавен Сертификат - Биосферен резерват „ Централен Балкан “, подписан от Генералния шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова. От Секретариата на Програмата МАB следва да изготвят характерни лога за всеки от 4-те биосферни парка.

Заедно с Централен Балкан ЮНЕСКО разгласи за биосферни резервати на планетата още три български предпазени територии - " Червената стена ", " Сребърна " и " Узунбуджак ".

Община Карлово е една от първите общини в България, която с решение на Общинския съвет, взето през юни 2015 година, се включи в основаването на актуален биосферен парк в региона на Централен Балкан. Номинирането на Национален парк „ Централен Балкан “ за биосферен резерват от нов вид бе подкрепено от общините в край парковата територия – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон. Подкрепата им сподели, че локалните общности и виновните държавни институции в тези общини схващат преимуществата на районите, чието развиване се основава на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани локални артикули и районни марки с висока добавена стойност.

В продължение на съвсем 40 години - от 1977 година, резерватите „ Боатин “, „ Царичина “, „ Стенето “ и „ Джендема “ в Национален парк „ Централен Балкан “ извършват консервационна и логистична функционалност за опазването на биологичното многообразие. През годините концепцията за биосферните резервати се развива и последователно на напред във времето излиза индивидът и взаимоотношението му с природата.
тагове документ централен балкан юнеско  Карлово получи Сертификат за Централен Балкан от ЮНЕСКО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР