Апелативният съд позволява на администрацията на Байдън да запази ограниченията за предоставяне на убежище по южната граница

...
Юма, Аризона — Федерален апелативен съд в четвъртък разреши на
Коментари Харесай

Юма, Аризона — Федерален апелативен съд в четвъртък разреши на администрацията на Байдън да продължи набор от противоречиви ограничения за предоставяне на убежище по границата между САЩ и Мексико, според официалните лица са от ключово значение за възпирането на мигрантите да се опитат да влязат незаконно в страната.

По искане на администрацията, базираният в Калифорния девети окръжен апелативен съд суспендира решение на по-ниска инстанция от миналия месец, което установява ограниченията за убежище до е в нарушение на правното задължение на страната към тези, които бягат от преследване.

Администрацията на Байдън каза, че решението от юли на съдията от окръжния съд на САЩ Джон Тигър би предизвикало огромен скок в броя на мигрантите, преминаващи незаконно в страната от Мексико. Това решение трябваше да влезе в сила следващата седмица, на 8 август.

В решение 2-1 в четвъртък тричленен състав от съдии от Девети окръг спря решението на Tigar, докато апелативният съд разгледа жалбата на администрацията на Байдън . Панелът даде на страните крайни срокове в края на август и средата на септември за подаване на документи по делото.

Въпреки че има процедурен характер, заповедта от четвъртък е победа за администрацията на Байдън и нейната гранична стратегия, която съчетава по-строги правила за предоставяне на убежище и увеличени депортации с безпрецедентно усилие да се насочат мигрантите към програми, които им позволяват да влязат законно в САЩ и да кандидатстват за разрешителни за работа.

Администрацията приписа тази стратегия на двегодишното дъно на незаконните граници пресичания, регистрирани през юни. Въпреки че незаконното преминаване на границата не се е върнало до рекордните нива, наблюдавани през 2022 г., те са се върнали през юли, според предварителните данни на граничния патрул.

„За да бъдем ясни, ние ще продължим да прилагаме правилото и имиграционните последици за онези, които нямат законно основание да останат в Съединените щати“, се казва в изявление на Министерството на вътрешната сигурност в четвъртък. „Правилото значително намали незаконната миграция и от прилагането му на 12 май сме отстранили повече от 85 000 лица.“

Регламентът в центъра на случая прави мигрантите недопустими за убежище, ако пресекат южната граничат незаконно и не могат да докажат, че са потърсили правна защита в друга държава на път за САЩ. От въвеждането им през май ограниченията се прилагат главно към самотни възрастни мигранти.

Застъпници на мигрантите и някои прогресивни законодатели категорично осъдиха ограниченията за предоставяне на убежище, като казаха, че те отразяват подобни, чрез по-рестриктивни, разпоредби на администрацията на Тръмп, които също санкционираха мигранти, които са влезли в страната незаконно или които не са успели да потърсят убежище в други държави първо.

„Администрацията на Байдън трябва да спазваме нашите закони за предоставяне на убежище, които са предназначени да дават на хората справедлив шанс да потърсят безопасност, а не да ги забраняват произволно въпреки нуждата им от защита“, каза Катрина Ейланд, адвокат на Американския съюз за граждански свободи, която заведе делото срещу политиката.

Eiland отбеляза, че решението от четвъртък не засяга законосъобразността на регламента.

„Доволни сме, че съдът постави жалбата в ускорен график, така че да може да се реши бързо, защото всеки ден администрацията на Байдън удължава усилията си да запази своята незаконна забрана, хората, бягащи от сериозна опасност, са поставени в опасност“, добави Айланд.

Администрацията на Байдън отхвърли обвиненията, че нейното ограничение за предоставяне на убежище наподобява политиките от ерата на Тръмп, отбелязвайки той има значителни изключения, включително за непридружени деца, мигранти, бягащи от „неизбежна“ вреда, и тези, на които е разрешено да влязат в САЩ съгласно програмите за легална миграция, създадени от него.

По тези програми администрацията е позволявала на месечна база до 30 000 кубинци, хаитяни, никарагуанци и венецуелци с американски спонсори да летят до САЩ и обработва десетки хиляди допълнителни мигранти на пристанища за влизане чрез система, поддържана от телефонно приложение.

Онези, на които е забранено да предоставят убежище съгласно правилата на администрацията на Байдън, рискуват да бъдат бързо депортирани от САЩ, изгонени от страната за 5 години и заплашени от наказателно преследване, ако отново пресичат границата нелегално.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР