Юлия КУЛИНСКАДепутатите създадоха вчера Временна комисия, която да изготви промени

...
Юлия КУЛИНСКАДепутатите създадоха вчера Временна комисия, която да изготви промени
Коментари Харесай

Избраха временна комисия за промени в Конституцията

Юлия КУЛИНСКА

Депутатите сътвориха през вчерашния ден Временна комисия, която да изготви промени в конституцията, свързани със правосъдната власт. Тя ще работи 6 месеца и първичната концепция беше в нея да влязат 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. От ГЕРБ настояха комисията да се управлява от двама съпредседатели, като единият е техен представител. Когато болшинството отхвърли предлагането им, те се отхвърлиха изобщо да вземат участие в комисията. След някогашните ръководещи това направиха и от Движение за права и свободи и " Възраждане.

За ръководител на комисията беше определен Христо Иванов от Демократична България. От Българска социалистическа партия в нея влязоха Филип Попов и Явор Божанков, от Политическа партия - Стою Стоев и Рена Стефанова, от Има Такъв Народ - Ива Митева и Андрей Михайлов, а от Демократична България - Атанас Славов.

Повече от два часа депутатите се караха би трябвало ли да има такава комисия, по какъв начин би трябвало да се вършат промените в правосъдната система и добра или неприятна е Конституцията. Вносителят Христо Иванов прикани за единодушие сред ръководещи и съпротива и разясни, че задачата на краткотрайната комисия е да провежда и организира задълбочена полемика за нужните ремонти.

" Реформата в правосъдната система е извънредно значима. В центъра на измененията би трябвало да бъдат сложени правата и законните ползи на жителите и на стопанските субекти ", съобщи Филип Попов. Той разясни, че социалистите ще поддържат основаването на комисия, тъй като дебатите в нея са значими за обществото. Попов посочи, че това не пречи разговорът да се води и в непрекъснатата парламентарна комисия, и във всички други комисии в Народно събрание.

" Промените в правосъдната система не се отнасят за кого да е, а за основния прокурор, който по време на комисия, на която обсъждаме разделянето на управляващите, си пращаше известия с пиар " Севи-Бойко ", съобщи Явор Божанков. Според него явен е фактът, че някогашната изпълнителна власт в лицето на ГЕРБ и Иван Гешев са имали неприемливи контакти. Божанков напомни, че когато Бойко Борисов е влизал във Висш съдебен съвет, съдиите му ставали на крайници.

" Сега настоящата Конституция е най-хубавият нормативен документ в страната. Тя подсигурява и направи по този начин, че парламентаризмът и демокрацията надвиха и надвиват. Промяната не би трябвало да бъде обсъждана като слагане под подозрение на нейните съществени постулати, а като възстановяване ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Той напомни, че Конституцията е планувала метод, по който да бъде променяна, подобрявана, приспособена към времето, допускайки основаването на сходна комисия.

Според " Възраждане " правосъдната промяна била на последно място в дневния ред на обществото. За хората по-важни били инфлацията, галопиращите цени и премахването на зеления документ. Движение за права и свободи и Демократична България не пропуснаха да се замерят взаимно с обвинявания кой чии олигархични кръгове пази. Тома Биков се поинтересува дали болшинството към този момент не счита ГЕРБ за терористи, щом ги кани в обща комисия. Думите му ядосаха ръководителя на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, който повтори, че счита партията на Бойко Борисов за мафиотска, само че изясни, че пътят им към естествена партия е присъединяване в сходна краткотрайна комисия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР