Юлия КУЛИНСКАДа се спре с лъжите и внушенията, че България

...
Юлия КУЛИНСКАДа се спре с лъжите и внушенията, че България
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Да се спре с лъжите, че изнасяме оръжия за Украйна

Юлия КУЛИНСКА

Да се спре с лъжите и внушенията, че България изнася оръжие за Украйна. За това настоя вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на парламентарния блицконтрол в отговор на въпрос на зам.-председателя на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Атанас Зафиров. През последните седмици настойчиво се внушава подправената вест, че България изнася оръжие, артикули или технологии с двойна приложимост за Украйна, съобщи тя. Нинова предизвести, че изказванието значи директна интервенция във войната и който продължава да го внушава, заплашва националната сигурност на страната ни.
Министърът изясни процедурите по експорт на такива артикули и подсети, че това се реализира през междуведомствената комисия и приключва с подписа на министъра на стопанската система. Тя разясни, че в комисията вземат участие ДАНС, Служба " Военна информация ", МО, Министерство на вътрешните работи и Министерството на стопанската система и промишлеността. Нинова показа данни за износа и прехвърлянето на оръжие за страни за интервала от избора на настоящето държавно управление. Тя подсети, че сходен отчет се внася в края на годината. Нинова акцентира, че няма да чака този период и с разрешението на способените институции ще оповести данните, и пое ангажимент да дава всяко тримесечие в Народно събрание данните от отчетите на междуведомствената комисията.
Вицепремиерът заяви, че за Северна Африка, Алжир и Мароко е осъществен експорт и трансфер от България за 2 млн. 3 хиляди и 619 лева Експортът за Субсахарска Африка е за 43,649 млн. лева, за Северна Америка, Канада и Съединени американски щати - за 71,115 млн. лева, за Централна Америка и Кариби, Мексико - за 22 400 лева, за Централна Азия и Узбекистан - за 339 300 лева За Североизточна Азия износът е за 53 200 лева, за Югоизточна Азия - за 446 118 лв., за Южна Азия - 5,2 млн. лева България е изпратила оръжие за Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Италия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Испания на стойност 45,819 млн. лева, за Азербайджан, Грузия, Сърбия, Швейцария, Турция за 18,7 млн. лв. и за Близкия Изток за 317,140 млн. лв..
При ръководството на този кабинет размерът на износа и прехвърлянето на български оръжия, артикули и технологии с двойна приложимост по изброените дестинации е 504,990 млн. лева Някой да чу Украйна, попита Нинова. По думите й изцяло е допустимо от всяка една от дестинациите, за които България изнася сходни артикули или технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна или към друга точка по света. Тя посочи, че това не е отговорност и е отвън компетенциите и правата на българската страна и държавно управление по всички интернационалните и български закони. " Правителството не може и няма право да наблюдава такива вторични придвижвания на своите артикули и технологиите с двойна приложимост и оръжия. За да даде позволение, българското държавно управление получава избран набор от документи, в част от тях сътрудникът, който желае да направи износа, би трябвало да уточни дестинацията. В българското държавно управление и в отрасловата междуведомствена комисия не са обсъждани покупко-продажби, в които да е посочена дестинация Украйна ", безапелационна е Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР