Юлия КУЛИНСКАБСП отново настоя за отмяна на Закона за досиетата.

...
Юлия КУЛИНСКАБСП отново настоя за отмяна на Закона за досиетата.
Коментари Харесай

БСП отново настоя за отмяна на Закона за досиетата

Юлия КУЛИНСКА

Българска социалистическа партия още веднъж настоя за анулация на Закона за досиетата. По време на дебатите по измененията на второ четене на документа ръководителят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски предложи публицистична корекция в заглавието му, което да бъде променено на Законопроект за анулация на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия. Документът регламентира активността на Комисията по досиетата. Свиленски акцентира, че законът не е в сходство с всекидневието на хората и към този момент няма потребност от него. Искането не бе подложено за гласоподаване от председателстващия съвещанието Кристиан Вигенин с аргумента, че то опонира на правилника. Вигенин прикани депутатите от ПГ " Българска социалистическа партия за България " да внесат различен законопроект, в който да предложат анулация на Закона за досиетата. И аз ще се подпиша под него, посочи той.
Преди това Свиленски напомни остарялата концепция на левицата комисията по досиетата да се преформатира в Институт за национална памет. Той прикани да се съсредоточат върху правосъдната промяна и да се заемат с проблемите на хората " в този момент и през днешния ден ". " Колеги от " Демократична България ", нито вие ще напомпате електората си с тези промени, нито ние ще го напомпаме с неговото отменяне. Тази полемика е безпредметна ", акцентира Свиленски. Той посъветва депутатите да си намерят различен крайъгълен камък. Тридесет години този крайъгълен камък доста се заобли и тези зависимости надали интересуват към този момент българското общество, разяснява той. По думите на Свиленски през днешния ден то се интересува от други зависимости - от стопански лобита, които споделят на депутати, министри, съветници по какъв начин да гласоподават.
" Каква е изгодата 33 години след измененията още веднъж да отваряме тази тематика, когато по-голяма част от тези хора, които са били част от службите, не са сред живите, а другите са пенсионери? Ще облекчим ли стопанската система, ще помогнем ли на жителите? Колко хора в действителност са били разузнавачи и какъв брой са работили за българската войска? Не наскърбяваме ли тях и техните генерации? Трябва да сме доста по-внимателни, когато приказваме за тази материя ", възрази против измененията депутатът от левицата Борислав Гуцанов.
Проф. Георги Михайлов прикани да не се търсят още веднъж скелети в дрешника и обществото да се разделя. Веднъж разгласен сътрудник, сега, в който се появи още веднъж в медиите, той мигновено бива изрисуван, няма амнистия, не виждам смисъл от тази смяна, разясни той. Проф. Михайлов посочи, че самият той е бил разгласен за зложелател на народа преди 1989 година, само че не е склонен да стартира ровенето в предишното още веднъж тъкмо в този миг.
След близо 3 часа диспути Народното събрание поддържа измененията и реши принадлежността на даден човек към Държавна сигурност ще бъде обявявана още веднъж, в случай че той се кандидатира за обществена служба, без значение че към този момент има открита такава. Законопроектът беше признат със 111 гласа " за ", 28 бяха срещу, а петима се въздържаха. Депутатите от Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР