Юлия КУЛИНСКАЗлатната схема с придобиването на българско гражданство след инвестиция

...
Юлия КУЛИНСКАЗлатната схема с придобиването на българско гражданство след инвестиция
Коментари Харесай

Златните паспорти - отлитащата златна кокошка

Юлия КУЛИНСКА

" Златната " скица с придобиването на българско поданство след инвестиция от 1 милион лв., която би трябвало да се резервира минимум две години, е на път да бъде разрушена. Близо две години и половина се бави приемането на измененията в Закона за българското поданство, които да сложат завършек на далаверата със " златните паспорти ", настойчиво защитавана от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Още повече, че България е застрашена с наказателна процедура от Европейска комисия, в случай че не приключи сходна опция. Koмиcиятa oтчитa, чe cъc " злaтнитe " визи и пacпopти ce дoпycкa пpoбив в eвpoпeйcкaтa cигypнocт и ce cъздaвa възмoжнocт зa кopyпция и пpaнe нa пapи. Отмяната на " златните паспорти " се счита за едно от основните условия за приемането на България в Шенген и премахването на американските визи. Oт 2011 година нacaм дъpжaвитe oт EC ca пpивлeкли нaд 20 милиарда eвpo пo въпpocнитe cxeми.

Към началото на 2021 година

98 чужденци са станали " българи "

откакто са заявили инвестиции от най-малко 2 милиона лв.. 78 от тях обаче не са създали никакви действителни вложения, а са купили държавни скъпи бумаги, т.е. държавен дълг, които са продали малко след приемане на паспортите.

Скандалът се развихри, откакто стана ясно, че членът на Висшия правосъден съвет Боян Новански е забъркан в схемата. Това е индивидът, който гласоподава за избора на Иван Гешев за основен прокурор, а по-късно го отбрани против желаното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов премахване от поста. Според осведомени Новански се счита за един от най-приближените хора на обвинител №1. Петима души от арабски и съветски генезис са издали пълномощни в негова изгода до 2017 година, до момента в който Новански е бил практикуващ юрист. По-късно е определен за член на Висш съдебен съвет от квотата на " Атака ". Всъщност присъединяване му в издаването на " златните паспорти " е законно. Въпросът е дали е морално, тъй като

процедурата е противоречива и непрозрачна

и мъчно може да се наблюдава има ли действителни вложения против приемането на българско поданство, какъв брой и какви са те.

За промени в законодателството и прекъсване на практиката със " златните паспорти " заприказва някогашният правосъден министър и сегашен парламентарен арбитър Янаки Стоилов още в първите дни от работата на служебния кабинет. Според него, в случай че има нарушавания при даването на българско поданство, те са при процедурата по така наречен капиталово поданство. Наследилият го на поста длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев сигнализира за същите проблеми. Според него с изключителна лекост са проверявани вложенията, против които е давано поданството. Според Демерджиев незаконната скица е започвала с застраховане на парите, с които да се направи инвестицията. Той прецизира, че става дума за слагането на едни пари, от време на време виртуални, за няколко дни на едно място, които по-късно се прибират.

39 руснаци и 20 души от Близкия изток

са главният контингент

непознати вложители, които са се възползвали от схемата. 103 са " вложителите ", съумели да си набират български паспорт, което им дава опция за свободно придвижване в целия Европейски Съюз. През последните години на седем от тях поданството е отнето, тъй като службите са направили инспекция и са открити нарушавания. Най-честото съображение за това е, че новоизлюпените предприемачи са били извънредно нетърпеливи да си върнат парите. Те си купували държавни скъпи бумаги за най-малко 1 милион лв.. След приемането на поданство, ги продавали с датата на падежа им, с цел да може вложителите да си приберат и парите, откакто са взели паспорта.

От схемата са се облажили ливанци, иранци, египтяни, либиец, йорданец, иракчанин, алжирец, саудитец... Общо 11 са казахстанците и украинците, получили " златни паспорти ". Китайци, индийци, пакистанци и виетнамец също са се облажили от схемата. Българско поданство са придобили и предприемачи от Чад, Бурунди, Бангладеш, Доминиканската република, американци, израелец и турчин.

Почти по едно и също време с придобиването на българско поданство всички те са получили опция да си изтеглят парите и да заживеят в Европейски Съюз с българския паспорт. Други просто са купили безценен парцел, а с това са получили и бонус - паспорт.

В законопроект, направен от Министерството на правораздаването и признат от Министерския съвет, се предлага приемането на българско поданство от чужденци против вложения да отпадне. Това ще стане с изменение в Закона за българското поданство, от който ще отпаднат член 12а и 14а. До измененията се стига след обширен разбор на действителната обстановка все още, се споделя в претекстовете на кабинета.

Филип Попов: Промяната ще стане с ремонти в закона

Текстовете от Закона за българското поданство, които регламентират придобиването му против вложения, би трябвало да отпаднат. За анулацията към този момент има направен законопроект от Министерството на правораздаването и той би трябвало да бъде гласуван от Народното събрание.

Темата със " златните паспорти " беше повдигната от някогашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов, който изпрати писмо до ДАНС за 47 случая, за които има подозрения за престъпления. На процедура това са повече от половината от всички процедури, завършили с декрет за приемане на поданство посредством вложения от 2013 година, когато влиза в действие тази законова опция у нас.

Анализът сочи, че от въвеждането на тази опция тогава до промените в закона през 2021 година, хората, кандидатстващи за придобиване на българско поданство против вложения, са получили позволение за непрекъснато престояване заради направени инвестиции най-вече в закупуване на държавни скъпи бумаги на стойност над един милион лв., или са вложили сума над един милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство, надлежно са нараснали инвестицията при същите условия до два милиона лв.. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско поданство обаче или на някой от идващите стадии на производството се оказва, че инвестицията не е налична заради осъществена продажба на закупените скъпи бумаги или поради разпоредителни дейности. Това безсрамие би трябвало да бъде прекъснато.

България е измежду десетте с най-скъпи паспорти

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ - Виза за 2,57 млн. $. Изискват се вложения в стопанската система на страната.

Народоосвободителна въстаническа армия ЗЕЛАНДИЯ - Гражданство за 3 млн. новозеландски $ ($1,98 млн.). Условието е вложения от 10 млн. новозеландски $ за 3 години

КИПЪР - Гражданство за 1,5 млн. евро. Нужни са вложения в недвижима благосъстоятелност и вложение в разнообразни планове.

АВСТРАЛИЯ - Гражданство за 1,5 млн. австралийски $. Изисква се вложение в планове или дружество в страната, приети за преференциални за австралийската стопанска система.

МАЛТА - Гражданство за 800 000 евро ($1 млн.). Условието е вложение на не по-малко от 650 хиляди евро във Фонда за национално развиване и пазаруване на държавни облигации, покупка на недвижимо имущество.

ТУРЦИЯ - Гражданство за 1 млн. $ посредством придобиване на недвижимости, вложение на 3 млн. $ на сметка в турска банка, вложение в държавни облигации и на 2 млн. $ във закрепен капитал, основаване на 100 работни места.

KАНАДА - Гpaждaнcтвo зa 800 000 $. Нeoбxoдима е инвecтиция за тази сума в тeчeниe нa 5 гoдини.

БЪЛГАРИЯ - Гражданство за 593 384 $. Нужна е инвестиция в страната и тя да се резервира минимум две години след приемане на поданството.

ИСПАНИЯ - Златна виза за 500 000 евро ($580 286). Дава се при покупка на недвижимо имущество, на акции или разкриване на влог в испанска банка от над 1 млн. евро, закупуване на държавни облигации за над 2 млн. евро.

Съединени американски щати - Виза EB-5 за 500 000 $. Тя дава статут, който след това може да докара до приемане на пълноправно поданство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР