Юлия КУЛИНСКА Удобно една партия и две коалиции - Гражданска

...
Юлия КУЛИНСКА Удобно една партия и две коалиции - Гражданска
Коментари Харесай

Партии забравили да отчетат дарения

Юлия КУЛИНСКА

" Удобно " една партия и две обединения - " Гражданска платформа българското лято " и " Демократична България - обединяване " и " Изправи се! Мутри вън! ", не са дали информация за 23 дарения за предизборната си акция през предходната година, както изисква Изборният кодекс. За тях липсва и информация за имената на донорите, тип, цел и размер на средствата. От партия " Възраждане " и от обединенията " Демократична България - обединяване " и " Изправи се! Мутри вън! " са показали със забавяне описи с 59 получени помощи от членове и симпатизанти. Това излиза наяве от инспекцията на Сметната палата за сходство на заявените доходи и осъществените разноски за провеждането на предизборната акция на участниците в изборите за Народно заседание.

Единадесет участници в изборите на 11 юли 2021 година от тестваните 20 са направили разнообразни нарушавания на Изборния кодекс при финансирането на предизборната акция и са дадени на прокуратурата.

Не са подадени общо 8 заявления на донори за генезис на дарените средства на стойност над една минимална работна заплата от " Гражданска платформа българското лято " и обединенията " Демократична България - обединяване ", " Изправи се! Мутри вън! " и " Ляв съюз за чиста и свята република ". Със забавяне подпомагащите предпочетените партии са показали 22 заявления.

Липсват общо 21 заявления на претенденти за генезис на предоставените от тях средства на стойност над една минимална работна заплата от две партии - " Възраждане " и " Гражданска платформа българското лято ", и три обединения. Със забавяне са подадени общо 36 заявления от " Гражданска платформа българското лято " и три обединения.

На Сметната палата не е изпратена изискуемата информация за две рекламни организации от партия " Републиканци за България ", а със забавяне е получена декларация за една рекламна организация от една коалиция " Демократична България - обединяване ".

Не са открити нарушавания на Изборния кодекс при пет партии и при четири обединения, оповестяват още от Сметната палата.

Даренията

142 физически лица са дали или дарили над 1000 лева за финансиране на предизборната акция на участниците в предишните избори. При 39 физически лица има противоречие на приходи и дарени средства, което е установено единствено въз основа на информация от Националния застрахователен институт, която не покрива всички вероятни източници на приходи.

Общо 9,2 млн. лева са получили участниците в изборите на 11 юли 2021 година Паричните дарения от физически лица тогава са над 470 хиляди лева Средствата, предоставени от издигнатите претенденти или членове на инициативни комитети, са над 550 хиляди лева Непаричните дарения от физически лица, от претенденти и от партии в обединения са близо 3 млн. лева

Спазени са законовите условия за набиране на доходи за предизборната акция от всички одитирани участници в изборите, като се изключи " ИТН ", която е получила подаяние от физическо лице в противоречие с условието на Изборния кодекс общият размер на набраните средства да не надвишава пределно допустимия общ размер. Средствата са върнати по банковата сметка на физическото лице след одит на Сметната палата.

Партия " Гражданска платформа българското лято " пък е набирала средства за финансиране на предизборната акция и след приключването й.

Общо 124 партии са предали годишни финансови доклади пред Сметната палата за 2021 година От тях 82 показват, че не са получили никакви дарения. Разпределението на останалите обединения според набраните средства демонстрира, че под 100 хиляди лева са получили 24 партии, от 100 хиляди лева до 200 хиляди лева - 9 партии, от 200 хиляди лева до 300 хиляди лева - 2 партии, а даренията на 7 обединения са за над 300 хиляди лева

Седемте партии и обединения, които бяха част от 47-ото Народно заседание, са оповестили дарения на обща стойност от 6,829 млн. лева Близо половината от тези средства са на обединението " Демократична България " - 3,158 млн. лева Далеч след тях е обединението " Продължаваме промяната " с 1,443 млн. лева, като тя включва партиите " Волт ", " Средна европейска класа " и ПД " Социалдемократи ". " Българска социалистическа партия за България " е получила 1,372 млн. лева, Има Такъв Народ - 353 хиляди лева, Движение за права и свободи - 243 000 лева " Възраждане " - 182 000. ГЕРБ-СДС регистрират едвам 78 000 лева дарения.

Какво споделя законът

Партиите, обединенията и инициативните комитети, записали претенденти, може да финансират предизборната си акция със лични средства, пари на претендентите и дарения от физически лица.

Общият размер на финансирането на всяка предизборна акция на партиите, обединенията и инициативните комитети не може да надвишава при избори за народни представители за Народно заседание: 3 000 000 лева - за партия и за коалиция, 200 000 лева - за предприемчив комитет; при избори за народни представители за Велико народно събрание: 4 000 000 лева - за партия и за коалиция, и 200 000 лева - за предприемчив комитет.

При избори за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент партиите, обединенията и инициативните комитети могат да получат до 2 000 000 лева за партия, коалиция и предприемчив комитет.

Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция не може да надвишава 10 000 лева за една календарна година от лични движими и недвижими движимости. Желаещите да оказват помощ на желаната от тях групировка може да сторят това и с безплатни услуги, осъществени единствено с персонален труд.

Субсидията

Над 2,3 млн. лева държавна дотация са получили партиите и обединенията за парламентарните избори на 14 ноември в първия транш до края на 2021 година, сочи доклад на Министерството на правораздаването.

Най-много пари е получила обединението " Продължаваме промяната " - 708 хиляди лева Средствата са разпределени сред мандатоносителите - партиите " Волт ", " Средна европейска класа " и ПД " Социалдемократи ", защото тогава политическият план на Кирил Петков и Асен Василев не беше регистриран като партия. От оповестения доклад излиза наяве, че групировката без депутати в 47-ия парламент - ПД " Социалдемократи ", взима най-голямата дотация - 637 хиляди лева, което е над 90% от общата сума.

Парите са повече от отпуснатото за втората политическа мощ ГЕРБ, която получава с 10 000 лева по-малко.

Движение за права и свободи получава малко под 360 хиляди лева, " Българска социалистическа партия за България " - 280 хиляди лв., " Демократична България " - 175 хиляди лева, които са поделени сред трите партии в обединението.

На " Възраждане " са изплатени малко над 130 хиляди лева, а на " ИТН - 32 хиляди лева Причината е, че те желаеха да получават по 1 лев на глас, вместо плануваните в Закона за политическите партии 8 лв..

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР