Юлия КУЛИНСКААко някой вярата убива и престъпниците сам прикрива, ако

...
Юлия КУЛИНСКААко някой вярата убива и престъпниците сам прикрива, ако
Коментари Харесай

Родната полиция ги пази...

Юлия КУЛИНСКА
" Ако някой вярата убива и нарушителите самичък прикрива, в случай че някой пред лъжата лази, в случай че някое продажно приятелство граби от националното благосъстояние, истината през днешния ден е единствено тази - родната полиция ни пази "... Помните тези сърцераздирателни слова, нали!? Те са от тъй наречените химн на Министерство на вътрешните работи, възпят от  приятеля на Цветан Цветанов Веско Маринов. Само че те биха звучали по-вярно, в случай че на финала се споделя: " Родната полиция ГИ пази... "
Убедихме се в последните години, че родната полиция мъчно опазва жителите, само че пък добре пази нарушителите. Това е социална загадка и не е от през вчерашния ден. 
Към момента Министерство на вътрешните работи охранява единствено трима предпазени очевидци по прокурорски постановления, разгласи преди дни вътрешният министър Калин Стоянов. Той се оплака, че не са единични случаите при които се налагало оперативни служащи да вървят по заведения да търсят охранявани. " Когато въпросното лице пожелае да посети примерно дискотека, там охраняем състав, който е зает с неговата отбрана, не може да влезе. Тогава се викат оперативни служащи от съответното районно ръководство или от Столична дирекция на вътрешните работи, които цивилни влизат на съответното място ", описа Стоянов в радиоинтервю.
Резонен е въпросът > какви ги прави Бюрото за отбрана на очевидците > След бурни драми и безредици то беше трансферирано от прокуратурата към Групово дело " Охрана " на Министерството на правораздаването. Когато беше под шапката на основния прокурор, активността на структурата бе обгърната в гъста мъгла и за бюрото се говореше в отрицателна светлина. Не е загадка, че някогашният обвинител номер №1 Иван Гешев бе трансформирал чиновниците си в свои преторианци, които вземаха ефективно присъединяване даже при оперативно-следствени дейности, макар че по закон нямат проверяващи функционалности.
След като бюрото смени началниците си мъглата към него стана още по-гъста и никой не обелва дума какво се случва зад завесата. А по закон то има задължението да обезпечи специфична отбрана на значими очевидци. Контролът върху осъществяването на специфичната отбрана се реализира от Съвет по отбрана на застрашените лица, който се състои от министъра на правораздаването, министъра на вътрешните работи, ръководителя на Върховния касационен съд, основния прокурор и ръководителя на ДАНС. Предоставянето на защита се прави по предложение на окръжния прокурор, само че правосъдният министър и съветът вземат решение дали това да се случи. Преди повече от 3 години > жандармерията и баретите станаха мегазвено за защита > и арести. Това стана по предложение на ГЕРБ с промени в Закона за Министерство на вътрешните работи. Според тях Министерство на вътрешните работи ще назначава денонощна защита на представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, в случай че професионалното му управление реши, че те са сложени под опасност. Освен това полицейските органи също като НСО ще охраняват " чиновници в администрацията на органи на държавна власт ", тоест служители.
В края на 2022 година общо четирима магистрати са получили държавна защита, регистрира Министерството на правораздаването тогава. Дали този брой се е нараснал, поради сагата в правосъдната система около отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор, не е ясно. Зам.-шефът на Националната следствена работа Ясен Тодоров, да вземем за пример, се оплака, че се усеща заплашен, а вилата му се следила с дрон. Тогавашният заместител на Гешев и сегашен и.д. основен прокурор Борислав Сарафов също съобщи, че се опасява за живота си. 
Бившият длъжностен министър Иван Демерджиев заяви, че> активизацията на прокуратурата се отразява на Министерство на вътрешните работи > и че над 160 чиновници на министерството сега охраняват разнообразни лица. Той обаче изрази надълбоко подозрение, че всички те се нуждаят от отбрана. По време на чуване в комисията по вътрешен ред и сигурност в Народно събрание Демерджиев съобщи, че нуждата  от защита на голям брой нови лица се отразява на работата в министерството, защото на униформените всекидневно се разпореждат голям брой интензивни процесуални дейности и връчването на десетки призовки.
В безсилието си да се оправи със събирането на санкциите за нарушавания по пътищата Министерство на вътрешните работи опря до работодателите. От министерството са решили да натоварят шефовете на компании със задачата по връчване на фишове и наказателни постановления. Нововъведението е планувано в преходните и заключителни разпореждания на закона за държавния бюджет. > От Българска социалистическа партия от години упорстват за нов Закона за Министерство на вътрешните работи  > Преди повече от две седмици Народно събрание одобри законопроект за промени в документа. С тях се основава механизъм за премерване и отчитане на натовареността на проверяващите служители на реда, както и да отпадне плануванаъа в закона опция в обитаеми места с население до 5000 души да се позволява реализиране на пожарогасителна и избавителна активност и в екипи от двама чиновници. България е единствената страна от Европейски Съюз, която позволява по двама пожарникари в екип. Според Българска социалистическа партия това основава риск както за живота и здравето на чиновниците, по този начин и за жителите и имуществото.
Беше гласувано предлагането на Българска социалистическа партия висшите управителни длъжности в Министерство на вътрешните работи основен секретар, заместител основен секретар и шеф на основна дирекция, да бъдат заемани след провеждането на конкурс. Нощният труд ще бъде понижен. Въвеждат се и обезщетение при претърпяна трудова акцидент на държавните чиновници от Министерство на вътрешните работи. Социалистите упорстват заплатите на униформените да следват междинното трудово заплащане в страната.
България е отличник в Европейски Съюз по разноски за полиция > По разноски за полицията по отношение на брутния вътрешен артикул сме преди всичко в Европейски Съюз с 1,4%, при приблизително 0,9% за Европа. Сред всички министерства и държавни структури максимален щат чиновници има Министерство на вътрешните работи близо 50 000 души. На 100 000 българи се падат повече от 400 униформени. По този индикатор изпреварваме Испания, Австрия, Франция, Германия, Полша, Румъния и още 12 страни в Европейски Съюз. 
Броят на полицейските чиновници в Европейски Съюз постепенно се намалява през последните години, регистрира " Евростат ". Общо 1,6 милиона души работят в полицията в съюза. На 100 000 души в страната-членки се падат 318 служители на реда, а на един чиновник на реда - 314 души.
Кой охранява първите хора по света?
Федералната работа за защита обезпечава на персонална сигурност на държавните лица в Русия
Най-малката войска в света е папската швейцарска армия, която пази Папата във Ватикана. Тя е учредена от папа Юлий II през 1506 година Официалната униформа на гвардейците е със 100-годишна история и в нея се преплитат митове, папски гербове, символика на цветовете. Една от новостите е черната каска, която заменя алуминиевата. Младите гвардейци са неженени мъже, които живеят зад стените на Ватикана. Да основат семейство е позволено след 5 години работа. 
Руският президент Владимир Путин се счита за най-добре защитаваният човек в света. Той се охранява от Федералната работа за защита. Кадрите в нея се избират персонално от Путин. Службата е могъща, мултифункционална и извънредно затворена институция. За активността й единствено могат да се вършат догатки. Според съветския закон защитата на президента има право да конфигурира и употребява най-различен програмен продукт и хардуер за подслушване, да прави претърсвания, да си обезпечава достъп до всички здания и организации, както и да конфискува транспортни средства, в случай че сигурността на президента го изисква. 
С елитна и загадка охранителна работа разполага президентът на Китай Си Дзинпин. Телохранителите, които го съпровождат в чужбина са строго закрепени - 20. Те се образоват 6 години. Трябва да владеят до съвършенство над осем разнообразни типа оръжия и да могат да стрелят с двете ръце по едно и също време.
Всеки боец от защитата на краля на Англия носи на главата си висока рунтава шапка. Подобни са били употребявани за първи път французите по време на Наполеоновите войни. С тях бойците изглеждали по-големи и страшни. Всяка шапка е съвсем половин метър висока и тежи 680 грама. 
Близо 500 хиляди $ на ден коства защитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той има персонален телохранител, който с изключение на да му пази гърба, пробва водата и храната на президента. 
Президентите на Съединени американски щати се пазят от елитния екип " Сикрет сървис ". В него са наети над 7000 души, а годишният му бюджет надвишава 2 милиарда $. В защитата на президента взе участие още Централно разузнавателно управление на САЩ. Държавният глава на Съединени американски щати разполага с бронирана лимузина, обезопасен хеликоптер и " Еър форс уан " - самолетът с най-висока степен на отбрана в света. 
Охраната на водача на Северна Корея Ким Чен Ун се състои от синове на богаташи, в чиито отговорности влиза да тичат до колата му, когато отива някъде. Те са първите, които пробват храната му да не е отровна. В службата за сигурност на Ун има 120 хиляди души. Ун се пази и от женски отряд на експерти. Той се назовават " Отряд на щастието ", в който има 2000 девойки, подготвени да охраняват вожда и да задоволят всичките му потребности.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР