Юлия Кръстева - изследователка, философ и психоаналитик, която от 51

...
Юлия Кръстева - изследователка, философ и психоаналитик, която от 51
Коментари Харесай

Юлия Кръстева е била агент на Държавна сигурност

Юлия Кръстева - изследователка, мъдрец и психоаналитик, която от 51 години живее и работи във Франция, е била сътрудник и конфиденциален помощник на Държавна сигурност, оповестява " Капитал " като се базира на решение на Комисията по досиетата. Кръстева е била тествана, тъй като е била член на публицистичния съвет на " Литературен вестник ".

От решението се вижда, че Кръстева е сътрудничила на Първо основно ръководство, което е отговаряло с външнополитическото разузнаване. Псевдонимът й е бил " Сабина ", като е записана от ст. лейт. Иван Божиков през 1971 година - пет години откакто отпътува да следва в Париж със стипендия на френското държавно управление, написа още " Капитал ".

Кръстева има докторати по семиология и по литература на лингвистична тематика, като е през 1974 година става професор по филология в Парижкия университет. Тя е почетен професор в Университета " Париж 7 - Дидро " и пълновръстен член на Парижкото психоаналитично общество, офицер на Почетния легион и пълководец на Ордена за заслуги (2011). През 2004 година става първата носителка на премията " Холберг " (създадена от държавното управление на Норвегия, с цел да попълни неналичието на филантропичните науки в плануваните области на Нобеловата награда). Получава премията на името на Хана Аренд през декември 2006 година и на името на Вацлав Хавел през 2008 година Авторка е на трийсет книги.

Заедно с Цветан Тодоров, Клод Леви Строс, Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, тя е част от огромния поврат в континенталната философия през втората половина на XX век.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР