Юлия ИВАНОВАОще в края на седмицата правосъдният министър Надежда Йорданова

...
Юлия ИВАНОВАОще в края на седмицата правосъдният министър Надежда Йорданова
Коментари Харесай

Йорданова внася искане за освобождаването на Гешев в края на седмицата

Юлия ИВАНОВА

Още в края на седмицата правосъдният министър Надежда Йорданова ще внесе предложение пред пленума на Висш съдебен съвет за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, разгласи тя в коридорите на Народно събрание. Разчитам, че всички членове на пленума на Висш съдебен съвет са експерти, които ще изпълнят своите отговорности по този начин, както обществото чака от тях, разяснява Йорданова. Като министър на правораздаването не подлагам на подозрение, че съответният държавен орган няма да приложи закона подобен, какъвто е, акцентира тя. Йорданова напомни, че Конституцията планува три учредения за предварителното освобождение на основния прокурор - тежко нарушаване на отговорностите, редовно несъблюдение на отговорностите и уронване на престижа на правосъдната власт.

От вторник след обнародването на решението на Конституционния съд в " Държавен вестник " тече тридневният конституционно открит период за влизането му в действие, изясни Йорданова. Тя посочи, че в тази ситуация не се приказва за оставка, а за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

Преди десетина дни 10 от 11-те членове на Конституционния съд дадоха отговор позитивно на питането на някогашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов има ли право да желае предварителното преустановяване на мандата на тримата огромни в правосъдната система. С решението си магистратите споделят, че откакто правосъдният министър може да прави номинации за основен прокурор и ръководители на двете висши съдилища, значи може при съществуване на законови учредения за това да желае тяхното премахване.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР