Юли месец съм убеден, че при всичките ни сега стрес

...
Юли месец съм убеден, че при всичките ни сега стрес
Коментари Харесай

Еврозоната на здрача

" Юли месец съм уверен, че при всичките ни в този момент стрес проби на банките ще влезем в чакалнята на еврозоната. Юли месец. Тая година. " Това са думи на Бойко Борисов от февруари. Тази година. Вече сме август и е ясно, че решението за влизане в ERM-II ще се вземе някъде през есента. По-големият проблем е, че за тогавашната убеденост по-скоро няма учредения. Не че България е изгубила напълно възможностите си да влезе в банковия съюз и преддверието на еврозоната - за благополучие не. Но приемането там към този момент не наподобява толкоз несъмнено, колкото при започване на годината.

Причините, които сега стоят сред България и еврозоната, демонстрират и смисъла от финансовата интеграция. Две български банки имат незадоволителни резултати от стрес тестванията на ЕЦБ, а настрана в застрахователния бранш има проблем с изплащането на компенсации в чужбина от вреди по " Зелена карта ". Общото сред всичко това са слабите регулатори. Българска народна банка (при предходния си гуверньор) позволи ПИБ и Инвестбанк да стигнат до това положение. Драмата в застрахователния бранш можеше да бъде решена от Комисията по финансов контрол. Но не е. Повече по тематиката четете тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Между България и еврозоната сега стоят не толкоз проблемите в две банки и една застрахователна компания, а слабостта на две институции. Смисълът на по-голямата интеграция в Европа е и тъкмо това - да има външен взор върху работата на българските държавни органи, който да демонстрира по-ясно проблемите и да се намира по-бързо решение. В момента сме очевидци на това по какъв начин единствено пътят към еврозоната може да има позитивен резултат върху работата на регулаторите.

По-големият проблем обаче е другаде. Решенията за ПИБ и Инвестбанк са относително лесни. Изтъкването на проблемите с тях обаче може и да е сигнал за нещо друго - отсрочване на България за влизането в еврозоната. Поводът за това са резултатите от стрес тестванията на ЕЦБ, само че същинската причина може да е терзанието във Брюксел и Франкфурт от слабата българска страна. Вероятните причини за това не е мъчно да се видят, те са известни от дълго време - неналичието на битка с корупцията и проблемите със правосъдната система. И двете могат да се видят доста добре в процедурата за избор на нов основен прокурор.

Тази позиция е извънредно значима за същинската коалиция, която ръководи страната, с цел да управлява обществените средства - еврофондове и държавни активи. Безнаказаното им разпределение може да се случва единствено в случай че прокуратурата е подчинена и следена. За основните хора в тази коалиция изборът на основен прокурор е значим освен с цел да се подсигурява продължение на схемите, само че е и въпрос на оцеляване. Независима прокуратура, която работи в полза на хората, може да освети доста от мръсните секрети на последните години. Това е и повода сега да са впрегнати всички сили, с цел да се подсигурява изборът на Иван Гешев. Процесът по налагането му стартира най-малко преди няколко месеца, само че по-важното е друго. Както ще видите в текста тук , главните евентуални претенденти за основен прокурор - магистрати, които са показали интерес или имат CV да се кандидатират, са били профилактирани от властта. Срещу тях са формирани инспекции от Национална агенция за приходите, а в някои случаи - от комисията за битка с корупцията. Това е значимо по две аргументи:показва голямото предпочитание да се наложи един съответен претендент и/или да бъде следен всеки с капацитет да заеме позицията, и(това е по-важно) осветява интензивността на изпълнителната власт в процедурата по избора на идващ основен прокурор.Един от позитивните моменти в цялата акция по налагане на Иван Гешев за правоприемник на Сотир Цацаров е, че демонстрира доста ясно до каква степен се разгръща болестта на превзетата страна. За хората, които не са си давали сметка до момента, това е забележима проява и от нея ще има съществени последици. Достатъчно е единствено да се появи някаква известна политическа опция и недоволството ще откри незабавно ракета-носител. Ето, Слави Трифонов най-сетне разгласи, че ще направи партия. От превзетата страна обаче може да има и съответни загуби за България. И в случай че тя попречи за напредъка към еврозоната, ще е доста огромен образец по какъв начин корупцията ограбва капацитета на българската стопанска система и лишава действителни благоприятни условия за напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР