ЮЛА публикува снимка на горната степен на “Атлас 5 –

...
ЮЛА публикува снимка на горната степен на “Атлас 5 –
Коментари Харесай

Започна подготовката за изстрелването на космическия кораб Старлайнър към МКС

ЮЛА разгласява фотография на горната степен на “Атлас 5 ” – специфичен вид на “Центавър ”, при който се употребяват два мотора “RL-10 ”. Понастоящем тази степен се намира в оперативния център “Делта ”. Към нея е към този момент прикачен адаптерът за “Старлайнър ”. 

Безпилотният полет е плануван за 30-ти юли в 21:53 ч. българско време. Стига всичко да мине наред и този път “Старлайнър ” в действителност да успее да се скачи с МКС, по-следващото му изстрелване ще е с астронавти. 

Напомням на читателите, че при първото политане през декември 2019 година софтуерен бъг, който докара до съществено отклоняване на бордовия часовник с 11 часа, не разреши на “Старлайнър ” да възпламени моторите си за сплотяване със станцията. Два дни по-късно корабът се завърна на Земята безупречно, само че при започване на 2020 година изтече информация, че е имало втори софтуерен проблем, който е можел да заплаши отделянето на командния от служебния модул. Последващото следствие удостовери, че Боинг въобще не са изпълнили повсеместен интеграционен тест сред “Старлайнър ” и ракетата-носител “Атлас 5 ”.

Случилото се бе сериозен удар за Боинг, защото няколко месеца преди злощастната задача компанията отчете две произшествия на самолети “737 Max ”, още веднъж поради проблеми със софтуера. НАСА бе подложена на гневна рецензия, задето в продължение на дълги години си затваряше очите пред очевидните гафове на аерокосмическия колос. Космическите запалянковци основателно подсетиха, че след съдбовните произшествия на “737 Max ” организацията не подложи Боинг на инспекция на фирмената просвета. Такава беше неотложно свикана за СпейсЕкс, когато Илон Мъск беше заловен да пуши марихуана в ефир. 

Но предишното – минало. То не може да се промени. Боинг към този момент не е галеничето на НАСА. Компанията към този момент загуби два състезанието – единият – за доставка на хранителни запаси до окололунната станция “Гейтуей ”, а вторият – за градеж на спускаем лунен модул. Истината е, че идният полет на “Старлайнър ” през това лято се обрисува да е същинско тестване за компанията. Или Боинг ще се показа безупречно – или компанията няма да получи контракт от НАСА още дълги години. 

За повече информация: ULA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР