Южнокорейският президент Юн се среща с индонезийския лидер, за да задълбочи икономическите и отбранителните връзки

...
Южнокорейският президент Юн Сук Йол се срещна с индонезийския си
Коментари Харесай

Южнокорейският президент Юн Сук Йол се срещна с индонезийския си колега Джоко Видодо, за да задълбочи икономическите връзки и отбраната сътрудничество на фона на засилено глобално геополитическо напрежение

От НИНИЕК КАРМИНИ Associated Press, 8 септември 2023 г., 7:13 ч.

ДЖАКАРТА, Индонезия -- Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол се срещна със своя индонезийски колега Джоко Видодо, който в петък се стреми да задълбочи икономическите връзки и сътрудничеството в областта на отбраната във време на повишено глобално геополитическо напрежение.

Юн е в столицата на Индонезия Джакарта от Във вторник присъства на тридневната среща на върха на лидерите на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия заедно с азиатските и западните колеги. Тази среща освети големите конфликти в Азия с призиви за мирни решения и сдържаност.

Видодо и съпругата му Ириана бяха домакини на Юн и първата дама на Южна Корея Ким Кеон Хи в церемония в двореца Мердека в колониален стил в Джакарта.

По време на срещата си двамата лидери се съгласиха да задълбочат стратегическото си партньорство в индустриите за сигурност и отбрана и да разширят сътрудничество в перспективни индустрии като електрически превозни средства, батерии и интелигентни градове.

Министърът на външните работи на Индонезия Ретно Марсуди каза пред репортери след срещата, че Видодо приветства поетите ангажименти от южнокорейската компания LG и нейните партньори в Индонезия за „ускоряване на реализацията на грандиозен инвестиционен пакет на стойност 9,8 милиарда долара за изграждането на катодна фабрика“ на индонезийския остров Батам, до Сингапур.

Тя добави, че строителството на фабрика се очаква да започне тази година, включвайки държавните компании на Индонезия и регионалните фирми. Катодите са ключови компоненти в световното производство на батерии за електрически превозни средства.

Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, е внесла общо 4,3 милиарда долара южнокорейски оръжия, според правителството данни, което я прави най-голямата експортна дестинация на страната сред страните от АСЕАН.

Индонезия е единствената страна, която е внесла корейска подводница, а също и първата държава, която е внесла корейски KT- 1 и учебни самолети Т-50. Индонезия участва като партньор, за да поеме 20% от сделката на стойност 6 милиарда долара за изграждането на първия усъвършенстван боен самолет в Корея, разработен до 2026 г. Проектът започна през 2015 г.

двама лидери в петък участваха в подписването на споразумения за селското стопанство, инфраструктурата, екосистемите за електрически превозни средства и износа на храни и обсъдиха възможни корейски инвестиции в нова столица. Индонезия планира да премести столицата си от пренаселения и замърсен град Джакарта на главния остров Ява до Нусантара на остров Борнео през следващата година.

Те също обсъдиха регионални въпроси, включително стратегията на Югоизточна Азия за защита на свободен и отворен индо-тихоокеански регион.

В разговори с лидерите на Югоизточна Азия, Китай и Япония, в Джакарта в сряда, Юн изрази загриженост относно ядрените и ракетните провокации на Северна Корея и подчерта необходимостта от твърд и обединен отговор от страна на международната общност.

Видодо, който предаде ръководството на регионалната група на Лаос по време на срещите в Джакарта характеризира АСЕАН като регионален миротворец, от който светът силно се нуждае.

Индонезия и Южна Корея са членове на Групата на 20-те големи развити и нововъзникващи икономики . Двамата лидери трябваше да напуснат Джакарта в петък следобед за Ню Делхи, за да присъстват на срещата на върха на Г-20.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР