Южнокорейски съд осъди бившия президент на страната Пак Гън-хе на

...
Южнокорейски съд осъди бившия президент на страната Пак Гън-хе на
Коментари Харесай

Още осем години затвор за президента

Южнокорейски съд осъди някогашния президент на страната Пак Гън-хе на спомагателни осем години затвор за корист с държавни фондове и нарушение на изборното законодателство, съобщи АР.

Сега тя е изправена пред вероятността да остане в пандиза повече от три десетилетия. Пак към този момент излежава една присъда от 24 години след гръмък корупционен скандал, поради който бе отстранена от президентския пост предходната година.

Окръжният съд в Сеул я призна за отговорна и я осъди на шест години затвор по още едно обвиняване - причиняване на обилни загуби на държавната хазна, тъй като получила 3 милиарда вона (2,6 милиона долара) от шефове на Националната разследваща работа в президентския си мандат.



Тя обаче беше оправдана по обвиняванията за рушвет, свързани с парични прехвърляния. Според съда не излиза наяве дали шефовете на разузнаването са желали или са получавали облаги за техни услуги.

Отделно съдът осъди Пак на две години затвор за нарушение на изборното законодателство посредством интервенция в номинация на претенденти от нейната партия в навечерието на парламентарните избори през 2016 година

Пак Гън-хе не участва на днешното правосъдно съвещание.

Сега присъдата на Пак кумулативно е 32 години затвор, само че това може да се промени и може даже присъдата да бъде увеличена според от решенията на апелативните съдилища. След първата, произнесена против нея 24-годишна присъда през април, прокурорите я оспориха, добавяйки обвинявания, включващи рушвет и корист с власт, и в този момент упорстват за 30 години затвор. Върховният съд в Сеул ще се произнесе по делото на 24 август.

След огромни митинги през декември 2016 година южнокорейският парламент предприе към Пак процедура по импийчмънт. Тя беше публично отстранена от власт с решение на Конституционния съд през март предходната година и задържана няколко седмици по-късно. Пак твърди, че осъждането й е политически стимулирано.



Пак Гън-хе е щерка на южнокорейския деспот Пак Чжон-хи, който идва на власт с боен прелом през 1961 година и ръководи 18 години преди да бъде погубен през 1979 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР