Южнокорейската компания Хюндай“ се опасява от потенциално нелоялна конкуренция по

...
Южнокорейската компания Хюндай“ се опасява от потенциално нелоялна конкуренция по
Коментари Харесай

България заплашена от международен скандал заради намеса на Кирил Петков за АЕЦ „Козлодуй“

Южнокорейската компания „ Хюндай “ се притеснява от евентуално нелоялна конкуренция по време на процеса на създаване на седми и осми блок в АЕЦ „ Козлодуй “. Това обявиха в свое мнение от концерна, оповестено на страницата на посолството на Република Корея във Facebook. 

По-рано през днешния ден депутатите от енергийната комисия одобриха решение, с което се форсират договарянията с „ Хюндай “ за строителството на новите блокове по американската технология АП 1000. Условието, което българските депутати слагат, е 30% от плана да се извършва от български компании, а цената на първия стадий от инженеринга да не нахвърля 200 млн. $.

От ПП-ДБ обаче упорстваха да се водят договаряния и с още едно сдружение, с цел да се подсигурява по-честен конкурс.

Публикуваме цялостния текст на мнението, публикувано от посолството на Република Корея:

Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. в Южна Корея e определена за единствен индивид, който минава предварителната оценка за новата атомна електроцентрала в Козлодуй с технология АП.

Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. (Hyundai E&C), като водещ корейски експерт в строителството на нуклеарна енергетика, има сполучлив връх за довеждане докрай на общо 24 нуклеарни реактора (27GWe) в Южна Корея и „ Ядрената електроцентрала Barakah Освен това Hyundai E&C затвърди експертната си опит в построяването на реактори АП 1000 посредством Глобално стратегическо съглашение с Уестингхаус.

В началото на февруари Hyundai E&C взе участие в предварителната оценка за строителния план на Блок 7, 8 в АЕЦ „ Козлодуй “ в България. Собственикът на плана, АЕЦ „ Козлодуй-Нови мощности “, публично разгласи Hyundai E&C за единственият индивид, който ще премине предварителната оценка на 16 февруари.

Докато корейският Hyundai E&C се готви да направи първите си стъпки към взаимна работа за първата в Европа атомна електроцентрала АП 1000 в партньорство с Уестингхаус, той дава обещание да подсигурява в точния момент и бюджетно строителство, като се ангажира с контракт за закрепена сума със притежателя на плана и бързо стартира договаряния за контракт за EPC за идната фаза.

Освен това Hyundai E&C си сътрудничи с Главболгарстрой, най-голямата строителна компания в България, с цел да се максимализира напъните за локализация в българската нуклеарна промишленост.

Hyundai E&C също е в тесни полемики с корейското държавно управление и корейските държавни банки за споразумяване на годежа за строителната част на плана.

Междувременно Hyundai E&C съобщи опасения за евентуално несправедливи дейности на избрани съперници. Докато следим с внимателно обстановката, има желание за тясно съдействие с Корейското посолство в България. Hyundai E&C приветства и днешните решения на „ Енергийния комитет и Комитета по околна среда и водите на Парламента на България “ и има вяра, че българското държавно управление ловко ще ръководи всевъзможни свързани с тях законови процедури.

Посолството на Република Корея в България също се интересува Hyundai E&C да има опция да способства за плана на България за нуклеарна сила в Козлодуй. Според посолството тази опция ще направи още един важен стадий в укрепването на връзките сред България и Република Корея.

Посолството следи от близко актуалната обстановка, в това число днешните събития, споделя опасенията на Hyundai и при нужда ще комуникира със съответната българска страна.

Посолството в действителност се надява, че Корея може да играе значима роля в постигането на България на енергийна визия.

Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР