Южноамериканският щам на коронавируса е по-опасен от британския, който вече

...
Южноамериканският щам на коронавируса е по-опасен от британския, който вече
Коментари Харесай

Кунчев: Южноамериканският щам е по-опасен от британския

Южноамериканският вариант на ковид е по-опасен от английския, който към този момент бе потвърден у нас, съобщи пред Нова телевизия основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му разновидността от Южна Африка е по-слабо публикуван, само че води до по-тежко протичане на заболяването. Такива данни за английския няма, само че пък той се счита за неколкократно по-заразен.

България ще организира проучване за южноамериканския вариант, сподели още Кунчев. Досега с такова бяха доказани 8 случая на английския. Още преди да излязат резултатите шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов разгласи, че разновидността циркулира у нас.

" Концентрацията на новия вариант в горните дихателни пътища е сред 10 и 100 пъти по-голяма. За това се отхвърляме от шалове, яки, шлемове, защото те няма по какъв начин да спрат заразяването с вируса. Това, което сигурно знаем, е, че се предава доста по-лесно от елементарния. Но протича без особени признаци, за разлика от южноафриканския ", изясни Кунчев.

По думите му имунизацията на " Модерна " основава по-малко антитела против южноамериканския вариант. Според него обаче препаратите могат да бъдат пригодени към мутиралия вирус.

Заведенията, които отворят на 1 февруари макар възбраните, ще бъдат глобени, сподели още Кунчев. По проект заведенията за хранене би трябвало да отворят на 1 март. Голяма част от тях обаче не са съгласни и заплашват да стартират работа месец по-рано.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР