Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка снощи под натиска на

...
Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка снощи под натиска на
Коментари Харесай

Южноафриканският президент Зума подаде оставка

Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка нощес под натиска на заповедите на партията си – ръководещия Африканския народен конгрес, заяви Франс прес.

Реших да подам оставка като президент на републиката и тя влиза в действие незабавно, макар че не съм склонен с нарежданията на моята партия, сподели Зума в телевизионно изказване онлайн.

Трябва да приема, че моята партия и моите сънародници желаят да се отдръпва, продължи Зума и добави, че остава порядъчен член на АНК.

Във вторник ръководещата партия изиска оставката на президента, забъркан в голям брой корупционни кавги. Той обаче резервира безмълвие. Затова през вчерашния ден партията реши да го принуди да напусне властта, като провежда гласоподаване на съмнение, чийто резултат бе предупреден.

Бях заставен да подам оставка поради вота на съмнение, сподели Зума.

Властта на Джейкъб Зума бе разтърсена, откакто на изборите през декември за водач на АНК беше определен вицепрезидентът Сирил Рамафоса, който построи акцията си върху борбата с корупцията. Неговата цел беше да в профил трансформиралия се в задължение за партията Зума преди изборите през 2019 година

Съгласно конституцията Рамафоса поема функционалностите на Зума като президент. В период от 30 дни Народното събрание би трябвало официално да го избере за поста.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР