Южният полюс на Луната изглежда призрачен на ново изображение, в

...
Южният полюс на Луната изглежда призрачен на ново изображение, в
Коментари Харесай

Призрачни снимки на Луната разкриват кратер, по-дълбок от Гранд каньон

Южният полюс на Луната наподобява нереален на ново изображение, в което са употребявани фотоси от две разнообразни камери на НАСА в орбита към Луната.


National Geographic, в съгласуваност с НАСА, показа невиждано до момента композитно изображение с висока разграничителна дарба на лунния южен полюс с подробна съпътстваща карта на местата за кацане на Артемида 3.

Това поразително изображение на региона на южния полюс на Луната е формирано от поредност фотоси, направени от Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) - мрежа от камери, инсталирани на Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, който обикаля към Луната от юни 2009 година, и ShadowCam - финансиран от НАСА инструмент на Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) на Корейския институт за аерокосмически проучвания. Според изказване на организацията ShadowCam е 200 пъти по-чувствителна към светлината от употребяваните до момента лунни камери на НАСА.

Ето и формалното известие на НАСА и NatGeo: " В тази зашеметяваща мозайка се разкрива вътрешността на кратера Шакълтън покрай южния полюс на Луната. Самият кратер е сниман от ShadowCam - инструмент на НАСА, предопределен да надникне в сенчестите елементи на лунната повърхнина, който обикаля към Луната от съвсем една година на южнокорейския галактически уред " Данури ". Околните области са снимани от камерата на Лунния разследващ орбитален уред. На това изображение се виждат елементи от три от 13-те евентуални региона за кацане на астронавти по време на " Артемида 3 ". "

Кратерът Шакълтън се простира на към 20 км широчина и 1,3 км дълбочина, което го прави по-дълбок от Гранд Каньон, съгласно Центъра за лунна просвета и проучване.

Заедно с мозаечното изображение на кратера Шакълтън National Geographic разгласява топографска карта на южния лунен полюс, на която са показани евентуалните места за кацане на Артемида 3 в района.

Изглежда, че всички погледи са ориентирани към нашия уединен сателит тези дни, изключително откакто през последните няколко седмици в новините се появи историческата задача на Индия " Чандраян-3 " на южния лунен полюс.

Още на 23 август 2023 година Индия стана първата страна, която приземи галактически уред покрай южния полюс на Луната по време на задача на стойност 77 млн. $, която разреши на галактическата ѝ стратегия да стане едвам четвъртата в историята, осъществила меко лунно кацане след Съединени американски щати, някогашния Съветски съюз и Китай. След двуседмична задача за проучване на покрайнината и осъществяване на опити спускаемият уред " Викрам " и марсоходът " Прагян " минаха в режим на заспиване при залез слънце, с цел да се надяват да се разсънят още веднъж на 22 септември.

И Китай, и Съединени американски щати желаят да изпратят човешки екипажи на южния полюс на Луната. Китай възнамерява задача не по-рано от 2030 година, до момента в който НАСА възнамерява да приземи екипаж от астронавти покрай южния полюс на Луната не по-рано от 2025 година, което ще бъде първата човешка задача на Луната от над 50 години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР