Южна Корея никога няма да признае северната си съседка за

...
Южна Корея никога няма да признае северната си съседка за
Коментари Харесай

Южна Корея никога няма да признае северната си съседка за ядрена държава

Южна Корея в никакъв случай няма да признае северната си съседка за нуклеарна страна и в никакъв случай няма да създаде нуклеарни оръжия, съобщи през днешния ден южнокорейският президент Мун Дже-ин, представен от Ройтерс и Агенция Франс Прес.

"Усилията на Северна Корея да стане нуклеарна страна не могат да бъдат признати или толерирани, съобщи президентът в тирада в Народното събрание. "Ние в никакъв случай няма да разработим или притежаваме /ядрени/ оръжия ", добави той. Мун Дже-ин съобщи, че не може да има военни дейности на Корейския полуостров без единодушието на Сеул и увери, че държавното управление ще продължи да работи за мир на полуострова.

През септември Пхенян извърши шестия си нуклеарен опит, най-мощният до момента, напомня Агенция Франс Прес. Северът изстреля също ракети, способни да доближат огромна част от американския континент, което провокира опасения в Сеул за здравината на съюза си с Вашингтон.

Южнокорейски медии и опозицията настояха още веднъж да бъдат ситуирани в страната американските тактически нуклеарни оръжия, която бяха изтеглени от полуострова през 90-те години. Някои считат, че при положение на отвод от страна на Вашингтон Сеул би трябвало да се достави със лични нуклеарни качества.

Но президентът Мун акцентира, че южнокорейската политика по този въпрос ще бъде учредена на взаимната декларация за освобождение на корейския полуостров от нуклеарни оръжия, оповестена от двете Кореи през 1992 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР